Po celé republice se rojí proruští šváby, dezoláti, dezinformátoři a perdebitoři. Vývoj vyžaduje, aby byly zavedeny nové pojmy reflektující společenské změny

Sdílet

Společenský vývoj vyžaduje, aby byly zavedeny nové pojmy reflektující společenské změny. A termín značí pojem. Vyrůstají nám tedy nové pojmy a s nimi termíny.

Vláda a média používají k označení protivládních demonstrantů termíny jako proruský šváb, nebo dezolát. Co tyto termíny značí? Jedná se o úplný výčet nesouhlasících skupin obyvatelstva?

Proruský šváb je zaprvé ten, kdo nechce zapojení do války s Ruskem. Zadruhé se jedná o jedince, který chce vyměnit pána v Bruselu a Washingtonu za pána v Moskvě, protože předpokládá, že by se choval slušněji. Vláda se v tomto nemýlí, pouze hází obě skupiny do jednoho pytle. Asi všichni demonstrující se vejdou do takového zachycení. Přívlastek ‚šváb‘ (tj. odporný hmyz určený k vyhubení) už sehrává jen úlohu dehonestace oponenta.

Proruští šváby mají další pojmová podřazení.

Termín ‚dezolát‘ je odvozen z latinského ‚desolare‘ tj. opuštěný, zpustošený. Takto značí jedince, který je zpustošený. Mělo by se jednat o malou skupinu na okraji společnosti, jako jsou bezdomovci. Bohužel jde v dnešní liberální demokracii o většinu populace. Těmto lidem se v liberální demokracii žije hůř než za socialismu. Jsou zpustošeni ze směnných provozů v montovnách zahraničních korporací. Nevytváří úspory. Obávají se budoucnosti. Ekvivalentní termín v devatenáctém století představoval ‚proletář‘.

Slovo ‚dezinformátor‘ značí jedince, který šíří protivládní informace. Jinak nelze ‚dezinformátora‘ zachytit. Každá informace je bytostně závislá na individuálním pochopení Objektivní interpretace informace je problematická. Informace nestojí izolovaně, ale vždy je zařazena do nějakého interpretačního mechanismu.

Podle mne chybí v rámci proruských švábů ještě jedna podskupina. Jedná se o dlužníky s nesplatitelným dluhem (latinsky je dlužník debitor, plurál-debitoři). Když přidáme latinskou předponu ‚per‘ (tj. přes) vznikne nám ‚perdebitor‘, tj. jedinec s nesplatitelným dluhem. Snad deset procent dospělé populace je dnes v exekuci. Tito lidé nemají nic jako dříve proletáři (z latinského prolét, potomek, tj. proletář má jen potomky), ale navíc mají často nesplatitelný závazek. Jedná se o novodobé otroky. Díky kvetoucí lichvě tato skupina opravdu dnes není malá. Marx od proletářů ještě odděloval lumpenproletariát. Lumpenproletariát byl podle něj politicky nepoužitelný. Jednalo se o alkoholiky, bývalé majitele bordelů a pod. Tedy i perdebitory (dlužníky s nesplatitelným dluhem) bychom mohli oddělit od lumpenperdebitorů. Ti se politicky zásadně neangažují.

Takže všichni na demonstracích jsou proruští šváby. Dále můžeme proruské šváby dělit na dezoláty, dezinformátory a nově perdebitory. Perdebitoři mají na systém zvlášť velkou zlost. Proto jsou údajně i mezi organizátory demonstrací. Nevím, jestli si někde budu moct vyžádat nějaký honorář za tento neologismus. Vládě a systémovým pisálkům jsem jistě rozšířil slovník.

V.S.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *