Ruské úřady plánují zákaz činnosti židovské agentury. Důvodem je vměšování se do ruských vnitřních záležitostí

Sdílet

Na ruskou pobočku židovské agentury uhodily těžké časy. Ruské úřady plánují zákaz její činnosti na ruském území. Oficiálním důvodem je sběr informací o ruských občanech, ale ve skutečnosti je to snaha zabránit židovské agentuře v jejím vměšování se do ruských vnitřních záležitostí.

Židovská agentura je řízena a financována státem Izrael, který se de facto oficiálně zapojil do války západu proti Rusku na Ukrajině. Izrael dodává na Ukrajinu zbraně a v zemi působí i židovské jednotky pod pláštíkem „dobrovolníků“ (psali jsme zde). Před tím ale byli z Ukrajiny odsunuti všichni Židé, ačkoliv se na ně formálně vztahovala branná povinnost. Nicméně ukrajinský prezident Zielenski (sám je židovské původu) dovolil jejich odchod ze země. Běžný Ukrajinec pochopitelně takové štěstí neměl a musí umírat v cizí válce, která se jich de facto netýká.

Rozhodnutí vyvolalo zděšení v Tel Avivu a Jeruzalémě. Zákaz činnosti židovské agentury v Rusku povede nejenom k poklesu vystěhování židů do Izraele podle práva na návrat (to je oficiální činnost agentury), ale i k poklesu židovského vlivu na ruskou společnost. Izraelští vládní představitelé se proto nyní pokoušejí pomocí tajné diplomacie ruské rozhodnutí zvrátit. Jak to dopadne se ještě uvidí. Zdá se ale, že po zákazu rozvratných zahraničních neziskovek, začínají Rusové likvidovat i další agenty zahraničního vlivu na svém území.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *