Sponzoři Prague pride? Nadnárodní korporace, ambasády západních zemí, EU a pražské radnice

Sdílet

Tento týden Pražany čeká „nejteplejší týden v roce“, který vyvrcholí pochodem Prahou. O jeho cílech bylo již napsáno mnoho, mě ale zajímají jeho mecenáši. Veřejnost by měla vědět, koho a co vlastně případným nákupem jejich produktů a služeb podporuje.

Generálním partnerem v roce 2019 je mobilní operátor Vodafone,

Hlavními partnery jsou Pražské pivovary (piva Staropramen a Bráník), MHMP a Pepsi (výrobce nápojů).

Máte chuť na teplou Pepsi?

Strategičtí partneři jsou EU, Microsoft, Johny Walker (whisky) a US embassy (náš údajný spojenec)

Staropramen je dlouhodobý podporovatel LGBT++P agendy. Dáte si ho večer v hospodě?

Jako další partnery najdeme ambasády UK, Nizozemska, holandskou banku ING, či radnici Praha 1, nebo americký výrobce zdravotních potřeb Johnson&Johnson a řada dalších firem. Kdy například výrobce sušenek Opavia dodává organizátorům zdarma sušenky.

Hlavními sponzory podsekce „S barvou ven“ je opět mobilní operátor Vodafone a americká banka Citibank.

Americká banka Citibank je letos sponzorem Prague pride. Co na to asi říkají její klienti?

Podsekci Fun&Run sponzorují : Karel Janeček, výrobce nábytku IKEA, výrobce minerálních vod Mattoni, řetězec TESCO, kavárny Starbucks a veřejně dotované Divadlo pod Palmovkou.

Podsekci Pride business forum sponzorují: IBM, reklamní agentura Ogilvy, opět Vodafone, Německá burza a poradenská firma Accenture, hotelový řetězec Hilton a německá softwarová firma SAP.

Překvapivě žádný sponzor se zatím nenašel pro podsekci Duhové rodiny.

Překvapivě není letos mezi sponzory zahraniční farmaceutická firma GSK, která vyrábí léky na léčbu HIV AIDS. To je zklamání, protože tyhle pride jí vždy přinesou řadu nový zákazníků – nově nakažených LGBT++P osob. V Praze je dnes hiv pozitivní každý asi 18tý homosexuál a čísla skutečně „utěšeně“ rostou, dokonce se začíná mluvit o nové epidemii AIDS. Překvapení je rovněž neúčast Ministerstva kultury. Zdá se, že po odchodu D. Hermanna z KDU (známý díky kauze „medaile pro židovského strýčka Bradyho“ a podivným výkupem vepřína v Letech) je LGBT++P agenda na tomto ministerstvu opomíjena a tak je přirozeně nutné vyměnit ministra za pokrokovější osobu. Nový kandidát ČSSD Michal Šmarda si bere LGBT++P agendu jako svůj hlavní program a pokud bude jmenován, tak ho jistě příští rok uvidíme mezi sponzory a sám vyrazí do duhového průvodu.

Co s tím? Každý si asi běžně neobjednává služby firmy IBM, ale každý se může rozhodnout, zda bude pít Pepsi colu, nebo pivo Staropramen a Bráník, nebo pít minerálku Mattoni, či chodit do Starbucksu, nebo používat operátora Vodafone, nebo nakupovat v Tesco. Hlasovat peněženkou je naše jediná možnost v těchto podivných dobách.

Sára Stein


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *