Poradce Putina. Chystá nový ukrajinský prezident etnickou čistku a dovoz židovského obyvatelstva z Izraele?

Sdílet

Poradce ruského prezidenta V. Putina Sergej Glazyev vyjádřil obavu, že nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskiy by mohl v rámci etnické čistky vystěhovat původní ruské obyvatelstvo na jihovýchodě Ukrajiny a osídlit to území židovskými přistěhovalci z Izraele. Glazyev publikoval svůj názor ve stejný den, kdy se nový ukrajinský prezident (který je sám židovského původu) v rámci jedné ze svých prvních schůzek setkal se zástupci ortodoxních židovských rabínů na Ukrajině.

Nový ukrajinský prezident na jedné ze svých prvních schůzek s židovskými rabíny

Kreml se oficiálně od Glazyevova komentáře distancoval s tím, že se jedná o jeho soukromý názor.

Za připomenutí stojí, že Glazyevem zmiňovaná oblast byla původním domovem Chazarů. To byly loupeživé kočovné kmeny, které posléze hromadně konvertovaly k judaismu a tvoří dnes tzv. aškenáskou větev Židů (původní Židé se nazývají sefardi). Jistě by stálo za objasnění, jak se mohl v tradičně silně antisemitské ukrajinské společnosti stát prezidentem kandidát židovského původu. Snad nám to nějaký liberálně demokratický komentátor časem vysvětlí.

Budeme sledovat, jak si nově jmenovaný ukrajinský prezident bude v této záležitosti počínat. Ono totiž k exodu původního obyvatelstva z Ukrajiny od převratu v roce 2014 již dochází a ročně opouští zemi 1 milion Ukrajinců.

A. Fišer


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *