Čokoláda Studentská pečeť stojí v Polsku polovinu. Jak západní korporace a hypermarkety vysávají české spotřebitele

Sdílet

První lednový víkend na výletě a nakupu v Polsku. V řetězci Biedronka (beruška) mě zaujala cena „české“ čokolády Studentská pečeť, výrobce nadnárodní korporace Nestle. V Polsku stojí za normálních okolností 9,99 Plz, to je asi 55 kč! V ČR ta samá čokoláda stojí 92,40kč. To je skoro dvojnásobek!

Přitom DPH je v ČR 12% a v Polsku aktuálně 0% na potraviny a tak nelze dvojnásobnou cenu ničím ospravedlnit.

Důvody pro drahotu v ČR jsou patrné a zde ječást z nich:

  1. Rozhodnutí zahraničních koloniálních pánů o tvrdém vykořisťování dobyté a ovládnuté země, kde mají pod kontrolou politickou reprezentaci, media, justici, policii…
  2. Oligopolní kartel zahraničních řetězců (Schwarz Group – Lidl, Kaufland, Rewe – Billa a Penny, Tesco, Albert a Globus) ovládá 90% trhu s potravinami. Mezi jejich majiteli existuje zjevná kartelová dohoda o cenách, které jsou všude stejné a stále všude rostou. Bláboly „odborníků“ jako manžela neúspěšné prezidentské kandidátky R. Nerudy, že je to důkaz absolutně tržního prostředí, jsou směšné. Skutečná konkurence by přece táhla ceny dolů. ale v ČR jdou pouze nahoru.
  3. Zjevně existuje dohoda mezi výrobcem a prodejcem a cenách a maržích.
  4. Místní vláda P. Fialy tohle všechno de facto otevřeně podporuje a její zájem je pouze na zisku zahraničních řetězců a zahraničních výrobců.
  5. Ostentativní nezájem regulančních orgánů situaci řešit – antimonopolní úřad atd. jsou de facto zcela zbytečné instituce a akorát stojí peníze daňové poplatníky.

To nejsou jen potraviny, drahé jsou energie, nábytek, spotřební zboží, energie, služby atd atd.

0dírání českého spotřebitele má vzestupnou tendenci a oficiální politické elity a media se českému spotřebiteli ještě pošklebují… Jak dlouho si to Češi nechají líbit?!

Pavla P., Kutná Hora

Čokoláda studentská pečeť stojí v Polsku pouze polovinu toho, co stojí v ČR

V ČR stejná čokoláda stojí zhruba dvojnásobek

Zahraniční hypermarkety nabízejí českým zákazníkům vysoké ceny a „vysokou kvalitu“ vhodnou pro krmění dobytka


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *