Náklady na administraci EU dotací se rovnají jejich výši. Tak to se opravdu vyplatí….:-)

Sdílet

Zaujal mě článek o zjištěních NKÚ m.j. ohledně evropských dotací:
M.j. se zde píše, že se administraci rozdělování dotací věnuje 30.000,- státních úředníků.Každý, kdo někdy podnikal, ví, že na jednu administrativní sílu musí účtovat náklady alespoň 1000,- Kč/hod (platy, odvody, nájem kanceláří, energie, výpočetní technika, mobily,…….)Tak si to sčítněme: 30.000 úředníků x 1000 Kč/hod x 8 hod x 21 dnů x 12 měsíců = 60.480.000.000 Kč – tedy 60,5 miliardy Kč ročně utratí tento stát na administraci dotací.

Ale pozor, to zdaleka není vše. Další administrativa je na straně příjemců dotací, ať již obcí (které to většinou řeší externími firmami), tak soukromých firem. Jen v naší maličké obci (o 300 obyvatelích) jsou náklady na zpracování žádostí o dotace, podkladů a administraci jejich vyúčtování cca 250-350 tisíc Kč/rok. Kolik to může dělat celorepublikově? Teď udělám vědomě nekorektní výpočet – pokud by to bylo u nás těch průměrně 300.000 Kč, tak je to 1000 Kč na obyvatele – tedy 10 miliard na celý stát. My ale těch dotací řešíme jen zlomek (v objemu v přepočtu na obyvatele), než třeba města. A nepočítám už vůbec náklady na administrativu firem, které dotace přijímají a ani is je netroufám odhadnout.
A kolik dostáváme? Na dotační období 2021-27 je pro nás vyčleněno 550 miliard Kč (a žádný stát nedokáže vyčerpat vše – ale počítejmě, že bychom to dokázali). To dělá v průměru 550mld./7 = 78,6 miliardy Kč/rok. Raději nebudu nikoho dráždit tím, že bych od této částky odečítal náš každoroční příspěvek do rozpočtu EU ve výši 66 mld. Kč/rok (rok 2022 ).

Takže utratíme minimálně 70 miliard korun ročně na administraci a přidělování dotací ve výši 78,6 miliardy Kč. A to se vyplatí!

přišlo do redakční pošty


Sdílet

2 Replies to “Náklady na administraci EU dotací se rovnají jejich výši. Tak to se opravdu vyplatí….:-)

  1. Musíte brát do úvahy, že tyto dotace mají také za účel zaměstnat velkou spoustu lidí se slušným intelektuálním potenciálem (NKÚ to zkontroluje, zkonstatuje a… A nic se nestane.)

    Uvědomte si, že kdyby byly dotace zrušeny (tj. dotace si sami platíme z příspěvku EU a cíleny jsou na „určité projekty“ a celý dotační business – čest výjimkám), tak tu máte nezaměstaných +30.000 lidí (- ti, co ví o co jde a řídí to, pro ně místa vždy jsou), kteří se mohou stát intelektuálně nebezpečnou vrstvou, pokud by neměli zaměstnání, či alespoň odpovídající práci.

    I takto musíte uvažovat – co s nimi? Dáte je na pracák? Kdo zaměstná vysoce kvalifikované lidi nad 35 let v této platové úrovni? Nebo je dáte k pásu na noční, když bude někde volné místo a poštvete je proti systému?

    Dotační business musí fungovat, dotace se musí přidělovat, kontrolovat (ale jen na oko, přece si to nebudou chtit nechat rozvracet), např.:
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-dotace-sla-na-rybnik-bez-vody-urednik-na-to-upozornil-a-zacal-spor-s-sefy-229081

  2. A to ešte neviete ako to chodí v školstve. Na vysokých školách a univerzitách na Slovensku. Tam si každý „riadiaci“ stupeň vyčleňuje „automaticky“ svoj „desiatok“ vo výške až 30% zo sumy.

    Reálny príklad: 5,000,000 Sk na Indeligentné dopravné systémy. A ľuďom čo to nakoniec robili 140,000 Sk.

    Ako ďalej? Jedine obnoviť dávne spoločenské zákony: zhabanie celého majetku, a oslanie do vyhnanstva s celou robinou bez možnosti návratu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *