Rusové znárodnili další západní firmy. Francouzský potravinářský gigant Danone a dánský pivovar Carlsberg. Je to kompenzace za zabavení ruských aktiv v západních bankách

Sdílet

Ruské úřady zabavily další majetek západních korporací v Rusku. Jde o továrny a další majetek firem Danone a Carlsberg. Danone je francouzský potravinářský gigant, který má v Rusko velké zastoupení a několik výrobních závodů. Jeho vlajkovou značkou jsou mléčné výrobky Prostokvasnoe. Carlsberg je velká pivovarnická skupina, která v Rusku vlastnila několik výrobních závodů a prodávala oblíbené pivo Baltika.

K zabavení došlo na základě dekretu, který o víkendu podepsal prezident Putin a jež vstoupil v platnost v neděli. Zabavení podniků je podle ruských úřadů „dočasné“.

Danone očekává ztrátu ve výši 1 mld. dolarů a Carlsber zatím ztrátu nevyčíslil. Ze strany ruských úřadů jde o kompenzaci za zabavené („zmrazené“) vklady ruských podniků v západních bankách po začátku ukrajinské krize. Otázkou je, kdo je na tom lépe. Západ mající v bance nastříhané papírky (čísla v počítačovém systému) nebo Rusko, které převzalo fungující továrny včetně vyškolených zaměstnanců? Kdo vyhrál, co myslíte?

Firma Danone působí aktivně i v ČR a v nedávné době se do povědomí veřejnosti zapsala především podporou Prague pride – pochodu pýchy LGBT++P skupin. Carlsberg působí v ČR pouze okrajově.

Voloda byvse Kiev


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *