Rusko přebírá západní podniky za nominální cenu. Jde o de facto o vyvlastnění. Bude to inspirace i pro Čechy?

Sdílet

Ruské úřady přebírají postupně západní podniky a začínají je provozovat sami. Posledním příkladem je německý technologický podnik Bosch na výrobu brzd a proti brzdových systémů v Samaře. Zajímavé je, že ruské úřady firmy přebírají za nominální hodnotu a tady zlomek jejich skutečné tržní ceny. Podle všeho se jedná o nevyhlášenou kompenzaci za krádež ruských aktiv v západních bankách v hodnotě téměř 300mld. dolarů.

Mnoho západních firem buď z ruského trhu odešlo, nebo zredukovalo své aktivity. Jejich výrobní podniky a technologické zázemí v Rusku ale zůstalo a jen postupně převáděno do majetku ruského státu a dáno do správy ruských státem řízených firem a organizací. Rusové tedy paradoxně za dolarové účty získávají moderně vybavené západní továrny s vyškoleným personálem, které pokračují vpůvodní výrobě a často i vývoji nových produktů.

Bude podobný postup kompenzací za léta vykořisťování a vykrádání země inspirací jednou i pro Čechy?


Sdílet

2 Replies to “Rusko přebírá západní podniky za nominální cenu. Jde o de facto o vyvlastnění. Bude to inspirace i pro Čechy?

  1. Neplatí a nechtějí platit reparace? Vyvlastněme všechny německé firmy na území České republiky, není nic jednoduššího. Ale nejprve je třeba zlikvidovat současnou vládu a parlament.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *