Co je zdroj západní debilizace?

Sdílet

Čína vede v 37 ze 44 sledovaných oblastí, přičemž má potenciál získat monopol v oblastech, jako jsou nanomateriály a syntetická biologie. Zpráva thinktanku Australian Strategic Policy Institute uvádí, že USA jsou lídrem pouze ve zbývajících sedmi technologiích, jako jsou například vakcíny.

Spojené státy byly jednoznačným lídrem ve všech technologických oblastech ve druhé půlce dvacátého století. Po WWII odvážejí do USA špičkové německé vědce. Američani skupují mozky z celého světa. Úroveň speciálních vědních oborů se odráží ve stavu technologií. Nemají konkurenci. Mezitím probíhá v Číně hladomor. Čínská kulturní revoluce expanduje na pole věd. Vše je podřízeno ideologii. Nevzdělané obyvatelstvo musí podstoupit marxistické experimenty. Výsledky jsou zoufalé.

Koncem sedmdesátých let Mao Ce-tunga vystřídá Teng Siao-pching. V Číně dochází k ideologickému ochlazení. Probouzí se čínská náboženská a kulturní tradice. Vědní obory jsou uvolněny z marxistického sevření. Stejně se takto osvobozuje čínská ekonomika. Máme zde zajímavý fenomén:

-šedesátá a sedmdesátá léta v USA přinášejí hospodářský a technologický růst. USA jsou v tomto jednoznačným světovým lídrem.

-šedesátá a sedmdesátá léta v Číně doprovází bída a technologické zaostávání,

-během 2-3 generací se situace obrací. Jde o těžko uvěřitelný posun!

Pro pochopení této změny je třeba identifikovat zdroj západní debilizace. Co stojí v cestě technologickému pokroku v USA? Odpověď není tak těžká, jak by se mohlo jevit na první pohled. Zatímco empirické vědy, technika a technologie jsou svojí povahou progresivní (pokrokové-neustále se rozvíjí díky hromadění poznatků), kultura a filosofie progresivní nejsou. V USA došlo v těchto oblastech k regresu. Obrazem je vládnoucí ideologie, které se prezentuje jako pokroková. Opak je však pravdou. Tzv. pokroková ideologie produkuje celou paletu pavěd. Tyto pavědy pak expandují napříč celou společností. Vědu a techniku z toho nevyjímaje. Výsledkem je kognitivní neschopnost společnosti, úpadek speciálních věd a v důsledku toho i technologií.

Vznik západní vědy má jakoby vertikální povahu. Aristoteles zakládá celou řadu speciálních věd jako jsou fyzika nebo biologie. Nicméně, jakékoli jisté poznání Aristoteles podmiňuje existencí první vědy o jsoucnu. Této první vědě se později začalo říkat metafyzika (stojící za-nad fyzikou). Ano, metafyzika představuje vertikálu. Hovoří o inteligibilitě (poznatelnosti) jsoucna, o jeho identitě, která podmiňuje jakékoli vědecké zachycení. V neposlední řadě také metafyzika mluví u Stvořiteli a Udržovateli jsoucna, jež podléhá vědeckému zkoumání.

V následných dějinách evropských věd tomu nebylo jinak. Šlo se po vertikále. I speciální vědy byly pěstované jako cíl o sobě. Neměly ještě praktickou využitelnost. Šlo o poznání, které povznášelo společnost směrem nahoru. René Descartes dává obrovský impuls růstu vědeckého poznání. Rozlišuje dvě roviny skutečnosti. Z oblasti ducha pocházejí formální vědy. Ty se pak odrážejí v prostoru empirické skutečnosti. Opět, máme zde vertikálu.

Osvícenství a moderna přinášejí obrovský růst věd. Avšak postupně dochází odtržení vědní oborů od jejich původního smyslu. Speciální vědy už primárně neslouží poznání- vědění o skutečnosti, ale je důležitá jejich praktická část. Jde o techniku a konkrétní technologie.

Spojené státy dostaly obrovský ideologický úder po WWII. Marxisté z Frankfurtské školy obsazují americké university. Principem marxismu je však poznání v horizontální linii! Každého hned napadne, že půjde pouze o destrukci morálních zákonů. Bohužel, tato ideologie stojící na metafyzickém materialismu podmiňuje hmotě vše. Probouzí chtonické síly, v posledku působí celkovou debilizaci.

Dnes často slyšíme, že většinou o sobě někdo na Západě řekne, že není věřící. Jde o vrcholný projev hlouposti. Víra je totiž jen kvalitou rozumu. Tedy každý věří. Daný „nevěřící“ tím chce říct, že nevěří v existenci Boha. Nicméně existenci Boha lze vyloučit až v tom případě, když máme komprehenzivní vědění o celé skutečnosti. A kde vzal náš „nevěřící“ toto vědění? Ano, čerpá z různých pavěd, které limitují poznání západního člověka v horizontální linii. Marxistický materialismus kompletně intoxikoval humanitní vědy. Marxismus totiž osvobozuje v linii horizontální, tím produkuje komunismus a liberální demokracii, ale také limituje vědy.

Horizontální poznání redukuje vše na pokrok. Není možný vertikální skok. Pouze ekonomické a mocensko-politické společenské vztahy posouvají lidské poznání kupředu. Proto dnes slyšíme na Západě, že matematika je fašistická. Představuje totiž zásah do dění ve vertikálním smyslu. V šedesátých letech v USA vítězí neomarxismus. Konflikt se skutečnou vědou je tím na pořadu dne.

Dnešní Američan si myslí, že má úplné vědění. Předpokládá, že v rámci pokroku v oblasti společenských a humanitních věd je na vrcholu poznání. Jedná se o formu gnosticismu. Nicméně, jak bylo řečeno, v podstatě jde jen o horizontální gnoseologickou redukci. Američan ztrácí zájem o vědecké poznatky. K čemu by mu byly, když má úplné poznání skutečnosti? Má zájem jen o praktické výdobytky speciální věd, jako jsou třeba technologie chytrých mobilních telefonů. To by ještě nemuselo být pro vědu fatální. Nicméně nastupuje i další ideologická expanze do oblasti speciálních věd. Protože Američan si díky neomarxismu myslí, že ví vše.

Z USA přišlo ekologické šílenství. Američan si myslí, že poručí větru a dešti. S green ekologickými projekty tím je spojena i korupce. Neomarxismus totiž škatulkuje zlo do omezených oblastí. Proto „pokrok“ v této oblasti nemůže být špatný. Vakcinační projekty mají stejnou vědeckou bázi, jako Maovy projekty v Číně šedesátých let. Na pozadí je vždy marxisticko- horizontální redukce poznání, které se promítá i do omezení ve vědecké oblasti. Biolog musí říkat, že „homosexualita“ je přirozená a tak dále.

Vítězství levicové ideologie v USA přineslo nejen nezájem o vědecké poznání, ale také značné omezení vědy. Asi jiné vysvětlení neexistuje v záležitosti, kdy země třetího světa během dvou generací předstihla v technologiích světovou jedničku. Samozřejmě je na pozadí i úpadek západního politického systému, ale ten asi není hlavním důvodem technologického zaostávání. Hlavní příčinou je ideologická debilizace a expanze pavěd do všech oblastí americké společnosti.

VS


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *