Kdo by ve skutečnosti dodával Čechům katarský plyn? Americké firmy…!

Sdílet

V souvislosti s šílenou energetickou politikou v řadě zemí Evropy (včetně ČR) se mluví o náhradě náhradě levného ruského plynu drahým plynem z Kataru. Vládní delegace ze zemí EU se tady v Douhá (hlavní město emirátu) střídají jako figurky na orloji, ale výsledek je nevalný. Čím to je?

Zaprvé suverenita Kataru je asi taková jako suverenita protektorátu Česko. Tedy skoro nulová. Země má sice od roku 1971 formálně nezávislost, ale je plně ve vleku zahraničního anglo-amerického řízení. To se týká nejenom zahraniční politiky, ale především těžby a vývozu ropy a zemního plynu. Hlavním „partnerem vlády“ v otázce těžby a vývozy nerostného bohatství jsou britské a americké ropné firmy. Katar totiž vlastní 3. největší zásoby ropy a plynu na světě. Těžba a vývoz je plně v rukách amerických a britských firem. Kataru z toho plynou pouze drobky. ty sice umožňují luxusní život 300 tisíců Katařanů, a slušný život 2,5 milionu cizinců, ale skutečně z toho bohatne někdo úplně jiný.

Evropští vůdci by se tedy měli o dodávkách katarského plynu bavit se skutečnými pány země a to není místní emír! Jenže vysvětlujte to klaunům jako Fiala. Heger a spol. Nebo to možná dobře ví a jen si chtějí udělat exotický výlet za peníze zbídačených obyvatel?

Výsledek je tedy hezky koloniální. Koloniální velmoc přinutí loutky sdružené kolem „Ukrajince“ Fialy v Praze vyhlásit embargo na levnou ruskou ropu a místo toho jim bude velmoc sama prodávat drahý „katarský“ plyn.

P. K. autor dlouhodobě žije a pracuje v Kataru


Sdílet

One Reply to “Kdo by ve skutečnosti dodával Čechům katarský plyn? Americké firmy…!”

  1. Hlavni otazka nezni odkud evropsti tajtrlici budou dostavat plyn, nybrz za kolik?
    Vzhledem k tomu ze LNG plyn je nasledkem zkapalneni, chlazenim a prepravy drahymi,specialnimi lodemi a naslednym opetnym zplynovanim v drahe inrastrukture pristavnich terminalu uz od pocatku chabou konkurenci proti plynu dodavaneho plynovodem, muze to znamenat pouze jedno, konecna cena kterou zaplati evropske koncerny znamena totalni ztratu konkurence schopnosti oproti zamorskym konkurentum a masove propousteni personalu. Ovcan bude potrebovat ne jeden, nybrz 3 svetry na pristi zimu.))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *