Ruská federace není totalitní. Jaký je rozdíl mezi českou a ruskou učitelkou s nekonformními názory?

Sdílet

Zdánlivě se jedná o stejnou věc. Učitelky v RF ani v ČR nesmí interpretovat válku na Ukrajině v rozporu s oficiální verzí. V obou zemích učitelky musí v této záležitosti předkládat dětem soubor narativů (vyprávění) přesně v té podobě, jak jsou tyto narativy předkládány místní politickou mocí a hlavními medii. Při odchýlení od oficiálních výkladů hrozí učitelkám tresty. Potud je to stejné. Rozdíl je však v motivaci systému. Ruská federace a Evropská unie mají jiné důvody k názorové cenzuře. RF na rozdíl od EU není totalitní. Na příkladu je možné učebnicově rozlišit částečně autoritativní systém od systému politicky totalitního.

Ruská federace je politický celek, který vykazuje znaky autoritativní, nikoli totalitní. Ruská federace vede válku, kterou ospravedlňuje. K této jednotlivé věci musí všichni veřejně zaujmout jeden názor. Nejde o nic nového. Už za Rakouska-Uherska byl zakázaný jiný než oficiální názor na válku mocnářství. ‚Zabili jste Františka Ferdinanda, tak tady máte přes držku‘. Správně parafrázoval dobovou propagandu Švejk. Jiná interpretace války proti ‚zlým‘ Srbům a Rusům byla zakázaná. Přesto Rakousko Uhersko nebylo politicky totalitní. EU akceptuje pouze jednu ideologii. Lidé musí věřit. Týká se to i ČR.

Přestože nejsme ve válce, všichni musí zaujmout stejné stanovisko k regionálnímu konfliktu Ruské federace. Jde o totální rozdělení dobra a zla. EU participuje na liberální demokracii. Má se jednat o nejdokonalejší a nejsvobodnější systém v dějinách lidstva. Lidé si vládnou. Všichni jsou svobodní. Všichni se podílejí na veřejné moci jako voliči. Mezi lidmi není rozdíl. Politicky kompetentní jsou všichni stejně. Liberální demokracie nezná hranice. Africký imigrant je stejný účastník liberálně demokratického procesu jako každý druhý. Když někdo řekne, že v liberální demokracii vládnou oligarchové, jedná se o konspiračního reakcionáře. Systém je nejlepší a nejsvobodnější. Všichni tomu musí věřit. Názorová pluralita není v této otázce možná. Tak vypadá politická totalita. Evropská unie se pasuje s Ruskou federací především na bázi ideologické.

Ruský car musí zemřít! Ruská federace musí být osvobozena liberální demokracií! Samozřejmě, že na pozadí konfliktu jsou zájmy skutečně mocných. Jde o ruské suroviny a reset dolaru. Nicméně evropská veřejnost je povinná vnímat ruský regionální konflikt v nastíněné ideologické perspektivě. Válka na Ukrajině odkrývá tvář orwellovské totalitě. V EU přecházíme z fáze nepřímé totality do otevřené totalitní diktatury. Z hlediska politické filosofie se jedná o nutný proces. Zatím tomu nelze zabránit. Evropan musí projít bolestivou zkušeností, aby se mohl osvobodit.

VS


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *