Na Ukrajině se začínají množit antisemitské útoky proti místním Židům z řad ukrajinských nacionalistů

Sdílet

Zvláštní spojenectví ukrajinských nacionalistů, kteří se hlásí k antisemitismu a tradici S. Bandery a židovských oligarchů, kteří financují ukrajinské nacionalistické oddíly, začíná dostávat veřejné trhliny. Původní nepsaná dohoda byla, že za peníze na zbraně a finanční příspěvky pro vedení, si nacionalistické oddíly a členové nacionalistických skupin nebudou všímat prosperující židovské komunity, která bohatla na chudnoucí Ukrajině. Jenže současná situace, kdy vedení země odmítá zachraňovat životy ukrajinských nacionalistů a nechává je na pospas ruským dělům, se situace začíná měnit.

Nedávný incident v Ivano-Frankovsku na západě Ukrajiny (kde žádná válka není, ale je to líheň nacionalistického hnutí) je toho důkazem. Ukrajinec (49) za antisemitských výkřiků napadl fyzicky tamějšího rabína, který distribuoval humanitární pomoc v rámci místní židovské komunity. Policie ho zadržela a obvinila z výtržnictví. Hrozí mu až 3 roky vězení. Je zajímavé, že na Ukrajině není antisemitismus na rozdíl od Česka trestný čin. Přitom země má židovského prezidenta a zemi ovládají židovští oligarchové.

Zdá se, že současný konflikt nacionalistické ukrajinské skupiny radikalizuje nejenom proti Rusům, což je oficiální vládní linie, ale i proti vládnoucím Židům. To by byl takový nezamýšlený důsledek dřívějšího vzájemného partnerství. On ten kontrast mezi prosperující židovskou menšinou a zbídačeným ukrajinským obyvatelstvem současný konflikt ještě víc zvýrazní. Pak už bude jen otázkou, zda se vládcům země podaří zbídačené obyvatelstvo udržet terorem v pasivitě, nebo zda dojde k novodobému pogromu. Ukrajinci v tom mají letité zkušenosti již z dob B. Chmelnického, nebo pogromů z 18. a 19. století, či z dob služby nacistickému Německu v rámci jeho vyhlazovací politiky na území bývalého SSSR.

Ukrajinu čekají opravdu zajímavé časy a tak není divu, že tamější židovská komunita raději většinou opustila zemi, byt možná jen dočasně.

Joe Nowak, Chicago, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *