Šéfdirigent mnichovské filharmonie byl propuštěn, protože odmítl veřejně kritizovat Putina. Co to jen připomíná? 50. léta, nebo čínskou kulturní revoluci?

Sdílet

Šéfdirigent mnichovské filharmonie Valerij Gergijev odmítl veřejně odsoudit ruského prezidenta Putina. Město Mnichov, které je zřizovatelem hudebního tělese, ho proto propustilo. K odsouzení ho vyzval jeho zaměstnavatel – město Mnichov. Georgijev se sice pokoušel bránit tím, že je umělec a o politiku se nezajímá, ale to při současné rusofobní hysterii na celém západě nemohlo obstát. Jednou se zná s Putinem a navíc je to Rus. Komicko-smutné je, že podobné rozhodnutí podporuje většina německých medií, intelektuálů a politiků.

Podobná hysterie panovala v předválečném Německu v souvislosti s jinak smýšlejícími Němci a Židy. U nás zase pamatujeme podobné období po roce 1948. Zapomenout nesmíme ani na čínsku kulturní revoluci. To se ocitla liberální demokracie v pěkné společnosti, že?!

Představte si, že by někdo takto vyhodil Žida za okupaci Golanských výšin patřících Sýrii, nebo útisk Palestinců?! To by bylo pozdvižení. Nebo černocha, či muslima – to by bylo pozdvižení o poznání menší ale i tak výrazné.

Jak to napsal G. Orwell v knize Zviřecí farma? Všechna zvířata jsou si rovná, ale některá jsou si rovnější.


Sdílet

One Reply to “Šéfdirigent mnichovské filharmonie byl propuštěn, protože odmítl veřejně kritizovat Putina. Co to jen připomíná? 50. léta, nebo čínskou kulturní revoluci?”

  1. Ona zmiňovaná většina německých médií, intelektuálů a politiků také nedávno plédovala za kovidománii…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *