Multikulturní Liberec. Na hlavním náměstí vietnamská večerka i kebabárna. Pěší zóny v centru posety muslimskými kebabárnami, Asia bistry, vietnamskými nehtovými studii a večerkami…nikdo do nich sice nechodí, ale stále nekrachují….

Sdílet

Náš severočeský Liberec se za posledních pár let velmi změnil. Stačí se jít podívat do centra města máte pocit, že jste někde ve „vyspělé“ západní multikulturní Evropě. Na hlavním náměstí Dr. E. Beneše, kde je městská radnice, najdete tureckou kebabárnu Lokanta (lokanta je v turečtině resturace) a také vietnamskou večerku a vietnamské nehtové studio. Okolní pěší zony směřující od náměstí jako ulice Moskevské a Pražská dolů k „bývalému centru Ještěd“ (nyní Forum Liberec) je těmito podobnými podniky doslova poseto.

Naproti radnici v centru Liberce dnes dominuje vietnamská večerka

Namátkou Hanoi bistro, Cosia Asia, Togun Kebab home, Mixdan sushi bar. Vedou a vlastní je lidé jako Nguyen, nebo Muslum Caliskan. Na český podnik narazíte jen zřídka. Restaurace Výčep je kvůli kovid plandemii zavřená a tak zbývá jen radniční sklípek. Přitom tahle oblast měla ještě před 10 lety několik hojně navštěvovaných českých restaurací. Také místní přestali de facto do centra Liberce chodit, turistů tu také mnoho nenajdete.

Další dominantou historického centra a hlavního náměstí je vietnamské nehtové studio

K Vietnamcům a do kebabáren sice skoro nikdo nechodí, ale záhadně nekrachují. Problém je nejenom, že hyzdí historické centrum, ale veček za nimi přicházejí jejich skuteční zákazníci a pak se centrem potulují podivná feťácká individua. Vedení radnice se ale situací nijak neznepokojuje a má naopak asi radost, jak mizí vše české z ulic města. Obávám se, že to jinde nebude lepší.

Bez turecké kebabárny by nebylo centrum města úplné

Čtenářka ceskeveci.com z Liberce


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *