Izrael staví na Ukrajině polní nemocnici. Komu bude sloužit? Západním a izraelským vojenským specialistům a důstojníkům? Bude se opakovat scénář ze Sýrie?

Sdílet

Izraelská vláda ve spolupráci s nadací Schusterman family philanthropies zřídí na Ukrajině polní nemocnici s názvem Koham Meir (hebrejsky – zářící hvězda). Ta má oficiálně sloužit válečným uprchlíkům. Stavba nemocnice začala o minulém víkendu a bude řízena a provozována izraelským personálem v počtu 60 osob.

Divné je ale umístění nemocnice, nemocnice totiž bude sídlit ve městě Mostyska nedaleko od polských hranic (cca 5 km) a polského města Przemyšl (hlavní překladiště zbraní a posílaných na Ukrajinu a také tranzitního místa, kudy na Ukrajinu proudí „váleční dobrovolníci“) a také kousek od současného „de facto“ sídla ukrajinské vlády Lvova. Nemocnice se také nachází kousek od Javorina, které se do povědomí veřejnosti dostalo nedávno jako jedno z přijímacích center „zahraničních dobrovolníků ukrajinské cizinecké legie“, které bylo bombardováno ruskými raketami. Na Ukrajině aktuálně bojuje podle alternativních medií několik desítek tisíc zahraničních „dobrovolníků“ (podle oficiálních údajů asi 28 000), Ve skutečnosti vojenských odborníků a důstojníků západních zemí, Izraele a některých bývalých států SSSR (Gruzie, Pobaltí). Jsou to podle nezávislých medií regulérní vojáci, pouze byli oficiálně vyřazeni z armády a slouží jako obsluha složitějších zbraňových systémů a jako velitelé /poradci ukrajinské armády a oddílů Azov, Donbas atd. Podobný scénář se odehrál nedávno v Sýrii, kde skuteční velitelé a obsluha moderních zbraní nebyli „spřátelení“ islamisté, ale právě západní, saudsko arabští a izraelští vojáci, kteří tam ale „oficiálně“ pochopitelně nebyli (Izrael si pak za odměnu svévolně připojil syrské území Golanské výšiny ke svému státu). Léčeni byli následně většinou v Izraeli, což bylo zde takové veřejné tajemství.

To vyvolává otázku, komu vlastně bude nemocnice sloužit? Na běžné Ukrajince to moc nevypadá. Po nedávném ruském raketovém útoku na Javorino, došlo k úmrtí asi 200 oněch zahraničních dobrovolníků a velký počet z nich byl i zraněn. Ukrajinská zdravotní péče se jim asi nelíbí a do polských nemocnic je zatím z politických a mediálních důvodů převážet nelze. Navíc část ukrajinských ozbrojených složek byla a je financována židovskými oligarchy. Například oddíly Azov založil financuje židovský oligarcha I. Kolomoisky. Je to zdánlivě paradoxní spojenectví antisemitských ukrajinských nacionalistů a židovských oligarchů, kteří pohádkově zbohatli při privatizaci ukrajinských státních podniků a nerostného bohatství.

Oligarcha I. Kolomoisky je hlavním sponzorem oddílů ukrajinských nacionalistů

Druhou zvláštností je zapojení právě Schusterman Family Philanthropies, která se specializuje v podstatě výlučně na pomoc Židům. Proč by najednou měla mít zájem o historicky antisemitské Ukrajince? Ona se tedy Schusterman Family Philanthropies věnuje i nežidům, ale to se jedná o podporu genderových teorií a reprodukční politiky (snižování porodnosti). Jenže Židé civilisté už byli z Ukrajiny evakuováni, na ty se branná povinnost nevztahovala. Takže nám zbývají ti zahraniční vojáci, kteří na Ukrajině ale zatím oficiálně nejsou. Nebo se chystá nějaké mezinárodní rozšíření konfliktu?

Chaim, autor žije v Izraeli


Sdílet

One Reply to “Izrael staví na Ukrajině polní nemocnici. Komu bude sloužit? Západním a izraelským vojenským specialistům a důstojníkům? Bude se opakovat scénář ze Sýrie?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *