Dánský umělec dostal reálné peníze na vytvoření uměleckého díla. Peníze sbalil a utekl, prý je to také umění

Sdílet

Dánský umělec Jens Haaning  dostal od muzea moderního umění v Aalborg částku 84 000 dánských korun v požadovaných bankovkách a za ně slíbil vytvořit umělecké dílo. Za jeho vypracování získal dalších asi 3600 EUR.

Jaké bylo překvapení pracovníků muzea, když dostali prázdné rámy a pod nimi bylo napsáno „take money and run“ (sbal peníze a uteč). Podle umělce bylo umění právě v tom, že sbalil ony peníze! prý tím chtěl protestovat proti špatným podmínkám umělců. Muzeum sice požaduje peníze zpět, umělec prý nedodržel dohodu, ale věc je v jednání.

Situace jen ilustruje bizarní situaci v takzvaném moderním umění. Většina umělců dnes nemá umělecký talent a tak vy nahrazuje bud provokací, nebo politickou angažovaností. V ČR si stačí připomenout „sochaře“ D. Černého a mnoho dalších angažovaných umělců, kteří jsou napojeni na protičeské politické síly, které je živí. Proč myslíte, že se politicky angažují J. Hřebejk, D. Černý, nebo A. Geislerová? Proč se politicky neangažoval K. Gott? Protože uměl zpívat a lidé mu rádi za jeho umění platili. Kolik angažovaných umělců by to samé mohlo říci o sobě?! Ona jejich protičeská politická angažovanost rovněž pramení z toho, že mnozí z nich nejsou Češi a mají vždy svojí vlastní klanovou agendu, byť jí často neprezentují veřejně.

Aron G.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *