„Za holocaust v Osvětimi mohli Poláci a křesťané, o nacistech ani slovo“, Evropský parlament se snaží přepisovat historii. Polsko si oficiálně stěžuje

Sdílet

Bývalý polský ministr zahraničí a nyní poslance za vládní stranu PiS Witold Waszczykowski si oficiálně stěžoval na článek v časopise Evropského parlamentu, který nepřímo naznačuje, že za vraždění Židů v Osvětimi mohli Poláci a křesťané. V článku se totiž vůbec nic nepíše on nacistické okupaci Polska a vraždě 75 000 Poláků v osvětimských táborech.

Je to jeden z mnoha dalších pokusů o přepisování historie druhé světové války, kdy je umenšována role nacistického Německa jako agresora a naopak je vina kladena tu SSSR, jindy Polsku – tedy obětem nacistické agrese. Totéž se děje i u nás doma. Prezentováno a odsuzováno je skoro výlučně poválečné vyhnání Němců, které občas probíhalo násilně. O 90 000 českých obětech nacistického řádění se mlčí skoro úplně a pozornost se případně věnuje pouze holocaustu v ČSR žijících Židů – oficiálně 275 000 obětí. Je často tragikomické, že se podobných aktivit účastní někteří v ČR žijící Židé jako třeba bývalý ministr D. Hermann. Nejtrapnější protičeskou roli zde hrají strany ODS, KDU a TOP 09 a Piráti.

KPI


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *