Lichva s roční RPSN sazbou 185 298 % je v ČR normální. Kdo řídí ostatní pomocí lichvy a věčného dluhu?

Sdílet

Pražská společnost SOS credit (za kterou stojí firma Orangefinance, s.r.o. z Prahy 8, Karlína) je plná skutečných lidumilů. Naprosto otevřeně inzeruje nebankovní půjčky, kde maximální výška RPSN (maximálního ročního úroku v případě nesplácení půjčky) může dosáhnout 185 298% (slovy stoosmdesátpěttisícdvěstědevadesátosm procent)!! Když budete dlužit jednu korunu, tak po vás firma bude vymáhat rovnou 185 298 kč! Neuvěřitelné?! V liberální demokracii úplně normální!

Jak vůbec vznikl koncept půjčování na dluh. V historii se poprvé setkáváme s půjčováním na dluh a následnou lichvou u Židů. V Toře (starém zákoně) se píše „že cizím budeš půjčovat na dluh, vlastním ale ne“. Židé tedy od počátku měly koncept půjčování nežidům na dluh a vytváření tak případné závislosti. To je dále velmi podrobně rozvedeno v židovském talmudu, kde se přímo hovoří o zákazu bezúročného půjčování nežidům.

Naproti tomu ostatní náboženství bud s půjčováním na úrok vůbec neoperovala (buddhismus, konfuciánství), nebo ho zakazovala – islám a v počátcích křesťanství. To dávalo historicky Židům velkou výhodu ve znalosti fungování monetárního systému (oběhu peněz) a jeho využití v ovlivňování společnosti nežidů. Později se z toho stal hlavní způsob obživy a vlivu židovských diaspor po celé Evropě, který se často stával důvodem pogromů a vzpoury proti židovským lichvářům. Máme o tom dostatek historických pramenů a dokonce o tom pojednává jedno z nejznámějších děl W. Shakespeara – Kupec benátský. Ostatně možnost provozovat lichvu byl důvod, proč se chazarské kmeny (zhruba území dnešní Ukrajiny) rozhodly při takzvané chazarské disputaci pro konverzi k judaismu a vytvořily tak aškenázskou židovskou větev, která není s původním Židy (Séfardy) nijak geneticky spřízněná.

Později došlo ze strany křesťanských teologů k povolení půjčky, ale lichva byla křesťanům výslovně zakázána a provozovali ji pouze Židé. Namátkou citace slovenských buditelů a národovců.

Časem se z lichvy začala dělat pomocí medií přednost a „chytrost“ byť byla v 19. století důvodem zbídačení velké část obyvatel dnešní Ukrajiny, Běloruska, Slovenska, Rumunska a dalších zemí Balkánu. Naší zemi pak lichva zasáhla plnou silou opět po roce 1989 a určitě to nebyla náhoda. Politici plně podléhající cizímu řízení lichvu de facto postavili nad zákon – neslavnou roli zde sehrál Jiří Pospíšil z ODS/TOP 09.

Tady můžeme hledat ideové podhoubí dnešní nehorázné lichvy, která dostala po roce 1989 zelenou. Otázkou přirozeně je, proč je lichva nejenom tolerována, ale vysloveně podporována? Jde o vytvoření masy dlužníků s nesplatitelným dluhem, zcela bez majetku a plně závislých na věřiteli? Jedna otázka musí vést k další otázce, kdo v Čechách a Moravě ve skutečnosti vládne?

Bankéř na penzi


Sdílet

2 Replies to “Lichva s roční RPSN sazbou 185 298 % je v ČR normální. Kdo řídí ostatní pomocí lichvy a věčného dluhu?

  1. K tomu hinduismu pár citací z dharmašáster:

    Manu samhita 10.115 allows lending at interest as one of seven lawful modes of acquiring property. The amount of the interest isn’t specified there.
    On a related note, 8.398 specifies tax for the king as 5%. Compare with today’s taxes…

    A money-lender may stipulate as an increase of his capital, for the interest, allowed by Vasishtha, and take monthly the eightieth part of a hundred.
    Or, remembering the duty of good men, he may take two in the hundred (by the month), for he who takes two in the hundred becomes not a sinner for gain.
    Just two in the hundred, three, four, and five (and not more), he may take as monthly interest according to the order of the castes (varna).
    But if a beneficial pledge (i.e. one from which profit accrues, has been given), he shall receive no interest on the loan; nor can he, after keeping (such) a pledge for a very long time, give or sell it.
    A pledge (to be kept only) must not be used by force, (the creditor), so using it, shall give up his (whole) interest, or, (if it has been spoilt by use) he shall satisfy the (owner) by (paying its) original price; else he commits a theft of the pledge.
    Neither a pledge nor a deposit can be lost by lapse of time; they are both recoverable, though they have remained long (with the bailee).
    Stipulated interest beyond the legal rate, being against (the law), cannot be recovered; they call that a usurious way (of lending); (the lender) is (in no case) entitled to (more than) five in the hundred. (Manu 8.140-145,152)

    To invest money on interest, to be a jeweller, to tend
    cattle, tillage and trade, – these are declared as occupations
    for the Vaisya caste. (Parasara smrti 1.63)

    Parasara 1.24 specifies dharmasastras for specific yugas:
    For the Krita are suited the laws of Manu; for the Treta, those
    by Gautama (are) prescribed; for the Dvapara those by Shanka and
    Likhita; for the Kali, those by Parasara are prescribed.)

    Agriculture and trade (are) also (lawful for a Brahmana) provided he does not do the work himself,
    Likewise lending money at interest.
    The additional (occupations) of a Vaisya are, agriculture, trade, tending cattle, and lending money at interest.
    The legal interest for money lent (is at the rate of) five Mashas a month for twenty (Karshapanas). (Gautama dharma sutra 10.5-6,49, 12.29)
    [Manu VIII, 140; Yajnavalkya II, 37; Colebrooke I, Digest 25. Haradatta states that a Karshapana contains twenty Mishas. Thus the monthly interest for 400 Mashas being five Mashas, the rate is 1 per cent for the month, or 15 per cent per annum.]

    For a Vaisya, tillage, keeping cows (and other cattle), traffic, lending money upon interest, and growing seeds.
    (As regards the interest to be paid), he shall take in the direct order of the castes two, three, four, or five in the hundred by the month (if no pledge has been given).
    Or let debtors of any caste pay as much interest as has been promised by themselves.
    After the lapse of one year let them pay interest according to the above rule, even though it have not been agreed on.
    By the use of a pledge (to be kept only) interest is forfeited. (Visnu smriti 2.13, 6.2-5)

    Where there is a pledge, the interest, month by month, shall be an eightieth part; otherwise, two, three, four or five parts, in a hundred, according to the order of cast.
    They however who travel in forests give ten parts; they who go to sea, twenty parts, in a hundred. Or, all must render to all, of whatever cast, the rate of interest settled amongst themselves. (Yajnavalkya smriti 2.37-38)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *