Evropská kolonizace byla invaze, budou se nově učit australské děti

Sdílet

V Austrálii bude zavedena nová výuka dějin země. Původní obyvatelé Austrálie Aboriginálové budou nazýváni nyní „původní obyvatelé“. Evropská kolonizace pak bude označena jako invaze a okupace. Primitivní kultura původních obyvatel bude nyní nazývána sofistikovaný státní systém.

Pravdou je, že Angličané původní obyvatelstvo Austrálie téměř zcela vyhladili. Což je stejné jako osud Amerických indiánů. Kde ze 100 milionů jich zbylo nějakých 400 tisíc, kteří většinou žijí v rezervacích na nehostinných místech USA. Likvidace původních obyvatel Austrálie a USA byla nepochybně systematická, ale na druhou stranu nynější běloši s tím již nemají dávno nic společného.

Nicméně dnešní Australan je stále ještě v naprosté většině běloch, potomek Evropanů a tak mu bude nová historie země znít asi trochu divně.

Kiwi


Sdílet

One Reply to “Evropská kolonizace byla invaze, budou se nově učit australské děti”

  1. Na území dnešních USA nikdy nežilo 100 milionů indiánů. V Amerikách od Aljašky po Chile bylo za Kolumba 50 až 100 milionů indiánů celkem. Neví se přesně. V budoucích USA to byly 3 až 5 milionů. Nejméně indiánů bylo kolem roku 1900, ale posledních 100 let jejich počet vzrostl a dnes jich jsou skoro 3 miliony.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *