Francouzský veřejnoprávní rozhlas kritizoval polský soud, že rozhodl ve prospěch Polky ve sporu s dvěma židovskými akademiky. Poláci se prý podíleli na holocaustu Židů. Polská vláda je pobouřena a bude si oficiálně stěžovat a polská vlastenecká organizace bude rozhlas dokonce žalovat

Sdílet

Varšavský soud před pár dny nařídil 2 židovským akademikům socioložce Barbaře Engelking a historikovi Janu Grabowskému, aby se veřejně omluvili  Filomeně Leszczyńské, neteři Edwarda Malinowského za nepravdivé osočení jejího strýce. Malinowski byl starostou polské vesnice Malinowo během 2. světové války a výše uvedení akademici ho obvinili, že udával nacistům Židy a jednu Židovsku prý okradl. Obvinění se objevila v knize, Noc bez konce: osud židů ve vybraných okresech okupovaného Polska. Obvinění se ale prokazatelně nezakládala na pravdě (byla zcela vymyšlená) a tak soud rozhodl ve prospěch polské ženy (psali jsme zde). Jednalo se o civilní spor, kde polská vláda nehrála žádnou roli.

To pobouřilo kromě židovských organizací jako Yed Vashem a JWC (Světový židosvký kongres) i francouzský veřejnoprávní rozhlas France culture. Ten obvinil Polsko a Poláky, že se snaží zakrýt svůj podíl na nacistické perzekuci Židů v Polsku během 2. světové války. Článek byl doplněn obrázkem Gdaňska údajně z roku 1939, kde vlály samé nacistické vlajky (obrázek byl následně odstraněn a nahrazen jiným). Jenže fotka byla z doby, kdy již bylo město okupováno německými nacisty a jednalo se o tedy o cílený pokus o dehonestaci Polska a jeho role za 2. světové války. Pro připomínku za druhé světové války padlo za oběť nacistickému řádění skoro 3 miliony Poláků.

To pobouřilo polskou vládu a podle ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęka si bude polská ambasáda v Paříži oficiálně stěžovat diplomatickou notou kvůli záměrnému zkreslování historie ze strany France culture. Polská konzervativní organizace Ordo Iuris dokonce plánuje podat na France culture žalobu.

Dovedete si představit takovou reakci od „české“ vlády? Ono si vůbec asi lze těžko představit podobné rozhodnutí od „českého“ soudu. Polsko podle všeho začíná obnovovat svojí suverenitu a vymaňovat se postupně z kurately globální finanční oligarchie.

Aron G.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *