Barmská armáda zadržela vedení centrální banky. Končí hra na „nezávislost“ centrální banky bez jakékoliv vnitřní barmské kontroly?

Sdílet

Barmská provedla začátkem února vojenský převrat a svrhla civilní prozápadní vládu s obvinění (a předložením jistých důkazů) z volebních podvodů. Při té příležitosti zadržela asi 150 předních vládních představitelů. Zatím co oficiální media jsou pobouřena zatčením hlavní opoziční představitelky Aung San Suu Kyi, které ještě nedávno západní media spílala, že souhlasila s potlačením muslimského pokusu o převrat v Arakánském statě (tzv. Rohingas) prostřednictvím „uprchlíků“ z Bangladéše. Skuteční vládci světa jsou spíš zděšeni zatčením guvernéra barmské centrální banky a jeho zástupce. Co když při soudu začne mluvit a vyzradí, kdo ho ve skutečnosti řídil?!

Centrální banky jsou ve většině zemí „nezávislé“, což znamená, že nejsou pod jakoukoliv kontrolou ze strany občanů dané země. Naopak plně slouží zájmům globální finanční oligarchie a to většinou proti zájmům svého vlastního státu a národa. Tohle zřejmě barmští vojáci chápou a proto převzali kontrolu nad měnou, aby nebylo možné prostřednictvím centrální banky vyvolat chaos uvnitř Barmy.

S „nezávislou“ centrální bankou má velmi špatné zkušenosti po roce 1989 i ČR. Většina z jejích předních představitelů se nijak netajila svojí službou cizím pánům a často plně podporovala a prováděla jejich kořistnické nájezdy (J. Tošovský a jeho „prodej“ zlatého pokladu ČNB neslavně proslulé rodině Rothschilds), v posledních letech už ani nejsou do čela ČNB instalováni Češi.

Poučení z barmského převratu je, že pokud se vlastenecké síly někdy získají a chtějí udržet u moci a zabránit cílenému ekonomickému rozvratu, tak jako první musí získat kontrolu na vlastní monetární politikou. V současné době to tak není a nikdy od roku 1989 ani nebylo.

Karel P., Phuket, Thajsko

Článek nemusí vyjadřovat názor redakce


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *