V ČR je legální lichva s úrokem 1689%! Kdo tu vlastně vládne?

Sdílet

V ČR je zcela legální lichva s úrokem 1689%. Jednou z firem, které jí nabízejí je Cool Credit s.r.o. se sídlem v Praze na Václavském náměstí. Ta zcela oficiálně inzeruje půjčky s celkovým úrokem 1689%! RPSN je totiž celkový úrok po započtení všech poplatků, což finanční společnosti musí ze zákona uvádět. Firma má bez problémů otevřené účty u několika hlavních bank (KB, FIO, Moneta, Raiffeisen bank). To zcela nepochybně lze označit jako lichvu. Jenže z hlediska trestního zákona asi nepostižitelnou. Sice byly zaznamenány soudní judikáty, které hrubý nepoměr zisku (lichvu) definují, ale zákon sám to nedělá. Proč nemají „čeští“ zákonodárci zájem lichvu jasně definovat a postihovat?! Protože jejich zahraničním pánům lichva naopak velmi vyhovuje, či z ní přímo profitují?

Úrok 1689%? v ČR roku 2020 žádný problém!

Problematika lichvy se táhne lidskou historií a je zajímavé se podívat, jak se na ní dívají hlavní náboženství. Podle islámu je lichva a půjčování na úrok přímo zakázaná, což vedlo ke vzniku separátního islámského bankovnictví. Pro křesťany je lichva nemravná a řada křesťanských myslitelů se jí zabývala (Sv. Augustin) a dospěli k teorii „přiměřeného zisku„, což bylo zhruba na úrovni 20-25%. Jiná je situace mezi Židy. Tam je lichva vůči gojům (nežidům) nejenom dovolená, ale přímo podporovaná. Například podle Talmudu nesmí Žid půjčit gojimovi bezúročně. Ve Starém zákoně se zase píše o „půjčování cizímu na úrok“. Mnoho Židů se v historii lichvou živilo a lichva často vedla k následným pogromům ze strany ožebračeného místního obyvatelstva (třeba v Norimberku za vlády Karla IV., či pogromy na v Bývalém Rusku a Polsku v 17.-19. století) a židovská lichva se dočkala i uměleckého zpracování třeba ve slavném Shakespearově díle „Kupec benátský„. Lichvu ale odsuzoval i Konfucius a je odmítána ve všech východních náboženstvích.

Lichvářská firma si bez problémů může otevřít účet u místních bank

Lichva je jev zcela negativní a každý slušný stát by proti ní měl bojovat. Že se tak neděje v naší zemi je jen ukázka, že Češi tu opravdu nevládnou.

bankéř


Sdílet

5 Replies to “V ČR je legální lichva s úrokem 1689%! Kdo tu vlastně vládne?

    1. Vy ale nezapočítáváte nejrůznější poplatky, které si lichvář ještě připočte. Proto se musí dnes veřejně inzerovat celá ta sazba RPSN! Je to tedy celkem úrok, což je Vámi zmiňovaných 60% a pak ty různé skryté poplatky…..prostě takový „chyták“.

      1. Pak by ale text „celkem vrátíte třemi splátkami 24000 Kč“ byl nepravdivý a tedy žalovatelný, ne? Nedělám si ovšem iluze o vymahatelnosti práva u nás.

        1. Právě v druhé části vaší odpovědi bude řešení hádanky. Kdo lichvu provozuje víme a že je právně nepostižitelný také

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *