Vyspělý přístupu judaismu k nebinárním pohlavím

Sdílet

Čím dál víc křesťanských duchovních, veřejně schvaluje homosexuální praktiky, případně rovnou celý LGBTQ+ „balíček“ sequálních identit a orientací, viz bohoslužba za Prague Pride.

U křesťanů je to ale poměrně nový obrat. Ani ne před půl stoletím se ještě takové věci neuznávali v žádné větvi křesťanství. Na rozdíl od křesťanství má judaismus dlouhou tradici jemnějšího přístupu k záležitostem pohlaví.

Kromě muže a ženy rozlišuje také jiné gendery:
Androgynos – osoba, co má zároveň mužské i ženské pohlavními znaky. Mišna a Talmud (1. až 8. století křesťanského letpopočtu) se o androgynech zmiňují 149krát a klasický midraš a židovské zákony (2. až 16. století) 350krát.
Tumtum – osoba s neurčitými, nejasnými pohlavními znaky. 181 zmínek v Miš. a Tal., 335 v k. m. a ž. z.
Aylonit – osoba rozeznaná při narození jako holka, které se ale v pubertě vyvinuly mužské znaky a je neplodná. 80 Miš. a Tal., 40 k.m. a ž.z.
Saris – osoba rozeznaná při narození jako kluk, kterému se ale v pubertě vyvinuly ženské znaky, nebo nemající penis. Saris může být přirozený, nebo lidským zásahem. 156 Miš. a Tal., 379 k. m a ž. z. [http://transtorah.org/PDFs/Classical_Jewish_Terms_for_Gender_Diversity.pdf]

V době, kdy křesťanství teprve vznikalo, v 1. a 2. století, judaismus už řešil roli pohlavně nebinárních osob v židovských komunitách.

Na ukázku, dle Tosefta Megillah 2:7 mají muži, i sarisové, povinnost o svátku purim číst knihu Ester. Všichni také mají pravomoc tuto povinnost splnit komunitě, když knihu Ester předčítají celé komunitě. Také tumtumové a androgynové jsou povinni číst knihu Ester, nemají však pravomoc tu povinnost splnit komunitě. Androgynové ale mohou tu povinnost splnit jiným androgynům, kdežto tumtumové nemohou ani jiným tumtumům. Ženy, otroci a nezletilí tu povinnost nemají a nemají pravomoc ji splnit komunitě.

Jinde, v Mišně Bikkurim 4:1,5 se píše, že androgyn je právně v některých ohledech ekvivalentní mužům, v některých ženám, v některých mužům a ženám, a v některých ani mužům ani ženám. … Rabín Jose říká: mudrci nemohou rozhodnout, jestli androgynos je muž, nebo žena. Ale to není pravda o tumtumovi, ten je někdy muž, a někdy žena.

Z ukázek je patrné, že s nebinárními lidmi se v židovských komunitách počítalo a zapojovali se do jejich života. Za negativní stránku u toho lze snad považovat diskriminující škatulkování. Ale do současnosti se to zlepšilo, a věřím nadále bude zlepšovat. Jak se i čím dál více křesťanů oprošťuje od předsudků a nespravedlností, uvolňuje se celková atmosféra a je snazší reflektovat skutečnou komplexnost pohlaví i sexuality.

Jakub Freund

Názor redakce se nemusí shodovat s autorem.


Sdílet

2 Replies to “Vyspělý přístupu judaismu k nebinárním pohlavím

  1. čo to melie debil židovský? nech sa pozrie medzi nohy aké má pohlavie, ak nejaké má… nosatí rozoštvávajú bielych a lgbt pomätenci sa im skvele hodia, sú sprostí a ľahko manipulovateľní! v izraeli si ich chovajte hoc aj v bavlnke vypestovanej kozomrdnými teroristami, ale tu budú navždy opovrhovaní a vysmievaní, buzíci, lesby a pedofili!

  2. židvský buzík poučuje? čo je to napísané v podtitulke stránky že sa neriadime cudzími záujmami? he? naozaj???

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *