V Německu požadují přejmenování institutu nositele Nobelovy ceny za medicínu a objevitele původce tuberkulózy Roberta Kocha, prý to byl koloniální rasista

Sdílet

Německý historik Jürgen Zimmerer z Hamburské univerzity požaduje přejmenování Institutu Roberta Kocha. Robert Koch, který byl asi nejvýznamnější vědec lékař na přelomu 19. a 20. století, se do historie lékařské vědy zapsal především jako objevitel bakterie, která způsobuje tuberkulózu ( Mycobacterium tuberculosis), dále například identifikoval původce antraxu a vypracoval tzv. Kochovy postuláty, soubor pravidel a postupů, které se při prokazování příčinné souvislosti mezi předpokládaným původcem choroby a chorobou samou používají dodnes.

Jeho práce byla tak významná, že mu v roce 1905 byla udělena Nobelova cena za objevy v oblasti fyziologie a lékařství. Na jeho počest byl v roce 1942 přejmenován Královský pruský institut pro infekční nemoci (Königlich Preußisches Institut für Infektionskrankheiten) na Robert Koch Institut. Koch sám tento institut až do roku 1904 osobně vedl a dodnes se jedná o nejvýznamnější instituci v Německu se zaměřením infekční choroby.

R. Koch se také účastnil výzkumů tropických chorob v Indii a Africe a jeho práce ohledně původu a léčby malárie, spavé nemoci a lepry představují vrchol tehdejšího bádání. Jenže to je dnes pro některé pokrokové přepisovače dějin problém. V Africe totiž Koch při experimentech s léčbou tamějších nemocí využíval domorodé obyvatelstvo pro své pokusy při léčbě spavé nemoci přípravky na bázi arzénu, které měly vážné vedlejší následky. Podle historika Zimmerera to ale u Kocha vadí a prý je potřeba vyrovnat se s koloniální historií. Co na tom, že jeho objevy zachránily životy milionům lidí i v Africe? Byl to běloch a Němec a tak je vinen skoro vším, co se kdy na světě přihodilo.

To je ale přece běžná praxe u velkých farmaceutických firem, které také své léky testují v Africe na místním obyvatelstvu a jejich léky také mají vedlejší účinky. Všechny chemické léky totiž mají vedlejší účinky a často velmi vážné!

Jedná se o další pokus o přepisování historie tradičních evropských národů. To bohužel známe i od nás.

KPI


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *