Německé město Kiel zavádí na úřadech genderově neutrální němčinu. Kdy přijde s podobným nápadem pražské trio Hřib/Čižinský/Pospíšil?

Sdílet

Německé přístavní město Kiel zavádí od 1.července na úřadech genderově neutrální němčinu. Již se nebude používat například slovo student, ale pouze „studující“. Někde ještě bude povoleno použití zastaralejších výrazů jako policista/policistka, protože zatím není k dispozici vhodné genderově správné neutrum. Přece jen „policisto“ by znělo zatím trochu divně.

Radnice se tak rozhodla skoncovat s diskriminací všech pohlaví, praví se v prohlášení městské rady. Zatím na zavádění tohoto důležitého opatření vyčlení 50 000 EUR. Podle odpovědných úředníků je to pro velké město přirozený vývoj a žádné pohlaví by nemělo být přehlíženo, či opomenuto.

Genderově neutrální „newspeak“ bude zaveden nejenom v písemném styku, ale i v běžné mluvě a úředníci budou muset podstoupit odpovídající školení a integrační lekce. Otec moderní němčiny J.W. von Goethe se asi musí obracet v hrobě.

Pražany (ale i Ostraváky, Brňáky, Plzeňáky atd.) musí začít strašit představa, že s něčím podobným přijdou i jejich radnice. Pražské trio Hřib/Čižinský/Pospíšil se jistě nechá brzy inspirovat.

MIKI


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *