Zázračný koronavirový lék remdesivir? Lék už máme, ještě tu nemoc. S ebolou to tenkrát nevyšlo, klapne COVID19?

Sdílet

V mediích právě probíhá „neformální“ masivní PR kampaň pro údajně zázračný lék remdesivir od americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences. Prý je to zázračný lék, který údajně zachránil českého taxikáře od smrti. Jeho ošetřující lékaři, sice říkají něco zcela jiného, ale to media nezajímá. Podle nich se totiž pacient zlepšoval již před podáním léku a tak jeho účinek není zatím jasný.

Remdesivir je širokopásmové antivirotikum, které bylo původně spěšně (nikoliv úspěšně!) nasazeno pro léčbu eboly v západní Africe. Po prvotním nadšení z klinických testů na opicích (patřičně medializováno), ale přišla studená sprcha. Konžské úřady totiž na základě výsledků z léčby eboly prohlásily, že lék žádné převratné výsledky nepřinesl a tak byl tento lék zatím odložen stranou.

Další příležitost přinesla majitelům léku záhadná „pandemie COVID 19“. To byla další příležitost zkusit již existující lék napasovat na „novou chorobu“. Výsledky zatím jsou velmi sporné.

V Čině při léčbě nemocných s koronavirem lék nepomohl k uzdravení pacientů, ani nezabránil úmrtím. Podobně neslavně dopadlo zatím v USA. Tam sice Národní ústav pro alergie a infekční choroby (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) 29.4 ohlásil, že lék má lepší účinky než placebo při léčbě nemocných, jenže pak se ukázalo, že skutečná data a názory odborníků nic takového nepotvrzují! Tak se musela celá událost rychle zamést pod koberec.

Lék je ale nadále testován u nemocných s koronavirem a tak se ještě uvidí, zda nějaké výsledky přinese.

Jinak ho farmaceutická firma Gilead bude muset zkusit napasovat na nějakou jinou nemoc. Vše podle hesla, „lék už máme, nyní ještě nějakou nemoc“!

Juraj Jánošík


Sdílet

One Reply to “Zázračný koronavirový lék remdesivir? Lék už máme, ještě tu nemoc. S ebolou to tenkrát nevyšlo, klapne COVID19?”

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31022-9/fulltext
    Interpretace výsledku čínské studie:
    V této studii dospělých pacientů přijatých do nemocnice pro těžký COVID-19 nebyl remdesivir spojen se statisticky významnými klinickými přínosy. Numerické zkrácení doby do klinického zlepšení u těch, kteří byli dříve léčeni, však vyžaduje potvrzení ve větších studiích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *