Kdo byl Boris Němcov, idol „českých“ liberálních demokratů?

Sdílet

Pražský primátor Hřib (Piráti) před časem prosadil přejmenování náměstí u ruského velvyslanectví z neutrálního Pod kaštany, na Borise Němcova. Ruského politika a aktivisty, který se rychle stal současným idolem „českých liberálních demokratů, co chtějí patřit na Západ“.

Kdo byl ve skutečnosti Boris Jefimovič Němcov, ruský reformátor a liberál? Nebo spíš co všechno nebyl?

  1. Nebyl Rus, ale byl židovského původu. Narodil se v roce 1959 v Soči Jefimovi Davidovičovi Němcovovi (ten byl formálně pravoslavný) a Dině Jakovlevně Eidman. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo 5 let. Vystudoval fyziku (získal doktorát) a byl údajně nadaný vědec, který se ale rozhodl pro politickou kariéru.
  2. Před rokem 1989 pořádal protestní akce proti výstavbě atomové elektrárny v jeho regionu. To se psal rok 1986 a je velmi zvláštní, že si ho vůbec tehdy nevšímala tajná policie KGB. Nebyl ani zatčen, ani vyhozen z práce...
  3. Po roce 1990 se velmi sblížil s B. Jelcinem (ano tím ožralou, co nechal rozstřílet parlament tanky, kterého na oko vychvaloval Západ, který v té době zcela otevřeně drancoval celou ruskou zemi, kterou Jelcin zavedl na pokraj ekonomického krachu a občanské války), který ho jmenoval prezidentským zástupcem (guvernérem) pro oblast Nižnij Novgorod. Později byl dokonce to této do funkce guvernéra dokonce zvolen. Jeho oblast se tehdy stala „laboratoří liberálních reforem“. Ty údajně vedly k ekonomickému rozvoji oblasti (tak praví západní liberální tisk), což poněkud kontrastuje s turistickými průvodci ze stejných zdrojů, které píšou o velkém ekonomickém chaosu a chudobě místního obyvatelstva. Ty „reformy“ opět chválili západní politici a media. Čtenář si asi vzpomene, že „české“ politiky nejvíce západní politici a media chválili v době, kdy jim byl rozdáván zdarma český majetek a kontrola nad zemí a to platí do dneška. Němcov tehdy v regionu rozjel rozsáhlou privatizaci, kdy byl státní majetek rozdáván do rukou spřátelených „podnikatelů“ za pakatel.
  4. Jelcin Němcova brzy přivedl do Moskvy v roce 1997 byl jmenován „prvním místopředsedou vlády“ s odpovědností za energetický sektor. Tam teprve nastal pro Němcova ten zlatý čas. Tehdy došlo k dalším přesunům obrovských majetků do rukou tzv. „ruských oligarchů“, kteří většinou nežili v Rusku a kromě několika jiných občanství, měli skoro všichni ještě izraelský pas. Bohužel jeho prezidentským ambicím (na tu funkci byl léta připravován) udělal konec ekonomický krach v roce 1998, který znamenal i konec „liberalismu“ V Rusku. Rusové ho (liberalismus) pak již natrvalo odmítli, díky osobním zkušenostem (což se nyní děje i v celém bývalém východním bloku) .
  5. Následně se Němcov zapojil do sjednocování „pravicových sil“. (Nemohu si odpustit, ale v mnohém mi připomíná M. Kalouska) a stal se z něj jeden z hlavních kritiků nového prezidenta Putina. Organizoval proti němu řadu demonstrací, několikrát byl zatčen ruskou policií. Většinou za neuposlechnutí rozkazu policie a urážku úřední osoby. Jeho politická moc ale postupně slábla a v roce 2003 jím a Čubajsem vedené politické hnutí „Unie pravicových sil“ získalo pouze 4 procenta hlasů a nedostalo se do ruské Dumy (parlamentu).
  6. Nemcov byl následně jmenován do vedení koncernu Naftianoy oil a stal se poradcem ukrajinského prezidenta Janukoviče. Ale jeho význam postupně dál slábl a stal se vice méně již pouze komickou postavou s neslavnou minulostí. Sice se v roce 2008 pokusil kandidovat na prezidenta, ale kandidaturu sám později raději stáhl.
  7. Přesto byl stále západem prezentován jako nejvýznamnější kritik prezidenta Putina a hlavní organizátor protivládních demonstrací podporovaných západem.
  8. Když byl 27. února 2015 zastřelen krátce před půlnocí na mostě kousek od Kremlu. Vedla jeho smrt k sérii neúspěšných protivládních demonstrací. (Zde bych připomenul podobný případ slovenského novináře Kuciaka, vše podle hesla posloužil jako živý, poslouží ještě lépe jako mrtvý)
  9. Z jeho vraždy byl „liberálními silami“ obviněn V. Putin. Ačkoliv jeho vrazi (všichni Čečenci) byli později dopadeni a tato obvinění se neprokázala. Je otázkou, proč by prezident Putin nechával odstranit již zcela bezvýznamnou a v očích veřejnosti zdiskreditovanou figurku?!
  10. Nejlepší na konec. Po jeho smrti se ukázalo, že Němcov vlastnil rozsáhlý majetek a byl to bohatý člověk. Tuhle skutečnost vynesla na světlo právní bitva mezi jeho potomky o jeho dědictví. Protože z jeho legálních příjmů ho nemohl získat, tak Němcov vždy tvrdil, že si vše vydělal spekulacemi s akciemi a investicemi. (Nepřipomíná to čtenářům jiného českého politika S. Grosse?)

Není na čase přejmenovat Václavské náměstí v Praze na Kalouskovo a Grossovo? Vždyť mají s Němcovem tolik společného?

Joe Kolach, Texas, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *