V krátké pražské ulici je 5 etnických restaurací, skoro nikdo do nich nechodí. Z čeho žijí jejich majitelé? Tohle je ta obohacující multikulturní společnost?

Sdílet

Hned naproti mé kanceláři v Bezděchově ulici na Praze 5 je na necelých 200 metrech celkem 6 restaurací. Jedna česká a pět etnických. Údajně thajské nudle, Pho nudle (asi Vietnamec), kebab (muslim), „čína“, a další vietnamská restaurace. V okolí je spousta firem a i hodně lidí, protože pražský Anděl je důležitá přestupní stanice metra, autobusů a tramvají.

Z čeho žije tahle etnická restaurace? Hosté tam jsou k vidění velmi málo

Jenže kromě té české do těch etnických nikdo nechodí, chodím kolem nich každý den několikrát (a i v době oběda) a zcela výjimečně v nich vidím zákazníka. Z čeho tyhle etnické restaurace vlastně žijí. Z čeho platí (v této lokalitě nemalý) nájem, energie, pojištění pro zaměstnance?

V téhle „číně“ vidíte zákazníka velmi vzácně

Nebo je normální, že k nám přijdou exotičtí imigranti (uprchlíci) a založí si tu formálně nějaký podnik a pak zde dělají neoficiálně něco úplně jiného? Nic počestného to asi nebude, že?!

Ani sem se hosté zrovna nehrnou

Češi by měli začít vést seriozní diskuzi, zda něco podobného ve svých městech chtějí. Establishment je sice bude nazývat „xenofoby, rasisty, neonacisty, antisemity atd.“, ale to nám může být jedno. Proč by jsme tu měli mít cizince, kteří nám nic nepřinášejí? Nebo se snah my stěhujeme do Číny, Vietnamu, Thajska, nebo Maroka a zakládáme tam fiktivní firmy?

Tenhle kebab moc zákazníků nemá, vlastně skoro žádné

Petr N.


Sdílet

3 Replies to “V krátké pražské ulici je 5 etnických restaurací, skoro nikdo do nich nechodí. Z čeho žijí jejich majitelé? Tohle je ta obohacující multikulturní společnost?

  1. To mě teda pos….., chodím často kolem do Mafry a ještě jsem tam neviděl zákazníka, kromě u modrého zubu …. čím se ti migracci asi živí?

  2. Taky by mě zajímalo, kde imigrant z komunistického Vietnamu vezme docela tučný balík peněz na vybavení a zahájení provozu restaurace? Jenom samotná kuchyň by vyšla na 1 – 2 miliony Kč. Že by si to vydělal za soustruhem někde ve fabrice?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *