Merkelová dostala 28. října také cenu. Za práci pro Německo a německý národ to ale nebylo

Sdílet

28. října se ocenění neudělovala jen v Čechách. V Mnichově před týdnem Světový židovský kongres udělil německé kancléřce Angele Merkelové cenu Theodora Herzla, konkrétně ji dostala za „prosazování ideálů pro bezpečnější, tolerantnější svět pro Židy“. Německá televize DW pořídila s prezidentem Světového židovského kongresu, Ronaldem Lauderem krátký rozhovor. Přeložili jsme pro vás jeho ústřední myšlenky:

Čas videa 0:09, Lauder: „Především, kancléřka Merkelová byla úžasná vůči židovským lidem v Německu, a vždy byla silnou podporovatelkou státu Izrael. A proto dostává cenu Theodora Herzela, což je velká cena v židovském světě.“

Čas videa 1:45, Lauder: „Především, myslím, že důvod [údajného nárůstu antisemitismu] má hodně co do činění se vzděláním. Jsme 3 generace daleko od holokaustu. A příliš často mladí lidé, a mnoho těch antisemitických lidí byli mladí lidé, nikdy nevěděli, co se tehdy stalo. A jsem přesvědčen, že výuka ve školách o tom, i když dobrá, není dost silná, aby umožnila dětem skutečně porozumět hrůzám, co byly.

Čas videa 2:26, Lauder: „Jsem přesvědčen, že kdokoli, ve kterékoli politické straně, kdo projevuje antisemitské pocity, by v té straně neměl být. A také jsem přesvědčen, že tady jsou strany, malé strany, které jsou v podstatě založeny skoro na neonacistické teorii, ty by neměly být povoleny. A pochody, jaké jsme měli v Chemnitzu nebo Dortmundu, i když nenosili znaky nacistického Německa, tady není pochyb, kde [ideově] byli. … To je něco, v čem by vláda měla konat.“

Co to fakticky znamená?

1) Významná židovská organizace, jenž působí v mnoha státech, nepokládá migraci barbarů do Evropy, dokonce ani když to jsou mohamedáni otevřeně projevující nenávist k Židům, za hlavní nebezpečí pro Židy. Totiž vládnutí kancléřky Merkelové je charakteristické otevřeností vůči takovýmto imigrantům, přitom však nic z toho nestálo prezidentovi Světového Židovského kongresu za jediné slovo.
Zde by se měli chytit za nos na islám fixovaní židomilští debilové svobodymilovní lidé, jejichž pozornost a obavy zcela zaujímá islám, a kteří v Židech vidí v první řadě přirozené spojence, a ve spojení s nimi nejjistější obranu proti mohamedánské zkáze.

2) Zato se ona židovská organizace Lauderovými ústy věnovala výhradně údajnému antisemitismu normálních Němců, se kterým by podle ní měla německá vláda zatočit. Konkrétně si přeje:
a) Víc času z výuky německých školáků věnovat působivějšímu vyprávění o holokaustu.
V souvislosti s tím je podivuhodné zdůrazňování nevzdělanosti jako příčiny antisemitismu, a speciálně nevzdělanosti ohledně hrůz holokaustu. Jakoby si Lauder myslel, že lidé, kteří z dějepisu neví v podstatě nic (jak dobře asi mohou lidé, co neznají ani prominentní, zdůrazňovaný holokaust, znát ve škole méně probíraná období a témata v dějepisu), vlastně neovlivnění jedním ani druhým směrem, mají přirozený sklon vytvořit si nepřátelské mínění o Židech, jemuž zas Židé nejlépe čelí tím, že v těchto lidech vzbudí lítost vůči Židům.
b) Plošně diskriminovat Němce na základě jejich názoru, nebo domnělého názoru tak, že jim nebude umožněno vstoupit do vůbec v žádné politické strany, a jestli už ve straně jsou, tak aby byli z každé strany vyloučeni, a zároveň aby jim nebylo umožněno založili si svou vlastní stranu.
c) Omezit práva Němců na to, aby si uspořádali veřejné shromáždění, případně omezit práva Němců při průběhu jejich veřejného shromáždění.

To vypadá, jako by tato židovská organizace, svými postoji mezi židovskými organizacemi vůbec ne osamocená, považovala za hlavní nebezpečí pro Židy původní, zatím ještě majoritní Němce. Jakoby se chtěla s tímto nebezpečím vypořádat hlídáním jejich názorů, omezením jejich politických i občanských práv, a možná jejich etnickým a kulturním naředěním imigranty, čím cizejšími, tím lepšími. Jestli to tak je, je spokojenost Světového židovského kongresu s Merkelovou snadno pochopitelná.

Daniel Roubíček

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

One Reply to “Merkelová dostala 28. října také cenu. Za práci pro Německo a německý národ to ale nebylo”

  1. Podle Základního dokumentu Federace židovských obcí v ČR (viz ministerstvo kultury), bod „8. Začlenění do struktur mimo ČR
    FŽO je členem Světového židovského kongresu a Evropské rady židovských obcí.“
    Jsou členem, ale k vyznamenání Merkelové nic nepíší. Měli se distancovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *