Výročí maďarského protikomunistického povstání. Kdo byli ve skutečnosti „maďarští“ komunisté?

Sdílet

Dnes si připomínáme začátek protikomunistického povstání v roce 1956 v Maďarsku. Jeho průběh a konec jsou dobře popsané i v oficiální historiografii a proto se dnes zaměříme na aspekty, které bud nejsou známé, nebo jsou dokonce zamlčované.

Běžní Maďaři včetně maďarských elit odmítali komunismus od samého začátku a podle Dr. Raphaela Vaga, z Tel Aviviské University obviňovali z jeho implementace v zemi Židy. Jedním z důvodů byla v tzv. republika Rad v roce 1919, kde bylo vedení nově nastoleného komunistického režimu v naprosté většině tvořeno etnickými Židy, včetně jejího vůdce Bela Kun (vlastním jménem Cohen) z nichž někteří dokonce přicestovali z ciziny. Stejně jako od samého začátku byla Židy ovládána maďarská komunistická strana.

Během druhé světové války, kdy vládl v Budapešti nacionalistický režim, který byl spojencem nacistického Německa, docházelo k represím proti menšinám (nejenom Židům, ale i Chorvatům, Srbům, nebo Slovákům). Původní vláda admirála Horthyho byla sice antisemitská, ale nedocházelo k rozsáhlým (nacisty) organizovaným pogromům známým z Polska, Pobaltí, či SSSR. K rozsáhlým anti židovským represím včetně odsunu do Osvětimi začalo ve velké míře docházet až po německé okupaci v roce 1944. Po obsazení Maďarska vojsky Rudé armády došlo k postupnému nastolení komunistické vlády a následně byl i rozpoután brutální komunistický teror hlavně prostřednictvím tajné policie AVO.

Zde je důležité ale připomenout, že naprostá většina komunistických vedoucích kádrů a vedení tajné policie AVO včetně brutálních mučitelů a katů byla opět tvořena etnickými Židy (stejně jako republika Rad). Včetně hlavy státu Matyáše Rakosiho (vlastním jménem Emanuel Roth- Rosenfeld) jak ostatně přiznal přední izraelský deník Haaretz, V roce 1956 před vypuknutím revoluce byli ve vedení maďarské komunistické strany a tajné policie s jedinou výjimkou všichni Židé. To rovněž vedlo k tomu, že boj proti komunismus v roce 1956 mnozí etničtí Maďaři (z nichž mnozí byli postižení brutální represí komunistické moci) chápali jako boj proti židovskému teroru, jak uvedl přímý účastník událostí z roku 1956 a dnes v Izraeli žijící A. Kalmár a potvrzuje izraelský výzkumník Zvi Erez. Jen pro ilustraci maďarská tajná policie AVO sledovala před rokem 1956 neuvěřitelný 1.8 milion osob z celkového počtu 10 mil obyvatel Maďarska!

Maďarská tajná police (obdoba STB) byla od začátku plně ovládána nemadarskými menšinami. Její první velitel byl brutální násilník Gabor Peter (vlastním jménem Benjamin Eisenberger a byl židovského původu) v roce 1952 byl v rámci interních bojů uvězněn a nahrazen Mihaly Farkesem (vlastním jménem Hermann Lowy, který byl rovněž židovského původu) i on proslul jako brutální vyšetřovatel, který krutě mučil politické vězně. Jako zajímavost snad stojí za zmínku, že jako brutální vyšetřovatel působil v tajné komunistické policii AVO i jeho syn Vladimir. (pojmenovaný po V.I. Leninovi).

Stejně zajímavé je, že i Imre Nagy, který opustil stalinské struktury a (podle všeho oportunisticky, protože před tím se aktivně účastnil represí maďarské opozice a osobně schvaloval popravy) postavil se do čela protikomunistického povstání, nebyl maďarského původu. (vlastním jménem Grotz a byl židovského původu a objevují se dokonce spekulace, že se v Rusku osobně účastnil vyvraždění carské rodiny). Toho následně po potlačení povstání v roce 1956 vystřídal v čele v čele země János Kádár, který se narodil jako János Csermanek a pocházel z chorvatské Rijeky a stál čele země až do roku 1988, kdy zemřel.

Povstání v roce 1956 je jednou z tragických událostí moderních maďarských dějin a snad se jednou dočkáme pravdivé oficiální verze včetně všech aspektů a skutečné motivace jejich účastníků. Dnes to bohužel možné není. Stejně tak není možné zatím otevřeně mluvit, kdo skutečně stál za nastolením komunistických režimů v Rusku a následně bývalé východní Evropě.

Aron G.


Sdílet

One Reply to “Výročí maďarského protikomunistického povstání. Kdo byli ve skutečnosti „maďarští“ komunisté?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *