Německo. Syrský uprchlík napadl bezdůvodně židovského studenta. „Snad nám to nezkazí pěkný obraz úspěšné integrace uprchlíků“, běduje starosta ze soc. dem

Sdílet

V Postupimi (kousek od hlavního města Berlína) napadl minulou sobotu 19 letý syrský uprchlík bezdůvodně 25 letého židovského studenta, který čekal na vlak. Nejprve mu uprchlík začal nadávat a pak ho fyzicky napadl. Napadený židovský student se obrátil na policii a ta záhy agresivního uprchlíka dopadla. Vyšetřování ukázalo, že důvodem útoku bylo židovské tradiční oblečení napadeného. Uprchlík je nyní z obviněn z trestného činu nenávisti proti národu a rase. Policie odmítla sdělit, zda se v případě násilníka jedná o žadatele o asyl a zda měl již v minulosti pletky se zákonem. Nicméně podle alternativních informací se jedná o Syřana, který přišel do Německa po roce 2014 a je údajně výrazně starší než 19 let.

Vrásky na čele udělal incident místnímu starostovy Mike Schubertovi (Německá sociální demokracie – SPD, zde je odkaz na stánky radnice, které jistě stojí za shlédnutí), ten varoval před generalizací. Klima tolerance a vysoký zájem uprchlíků o integraci si prý nenechá radnice narušit činy jednotlivců.

Přitom se nejedná o žádný ojedinělý incident a antisemitismus ze strany muslimských migrantů je v Německu na vzestupu. Například vládní zmocněnec pro boj proti antisemitismu Felix Klein v květnu varoval Židy před nošením tradiční pokrývky hlavy (jarmulky).

Tento incident je zajímavý z několika poznatků. Jednak, že policie obvinila útočníka, protože kdyby byl napadeným etnický Němec, tak by pravděpodobně nechala útočníka běžet bez potrestání. Znamená to, že některé menšiny se v Německu (stejně jako u nás v CR ) těší nějaké zvláštní nad právní ochraně? Stejně jako skutečnost, že přes rostoucí antisemitismus ze strany muslimských imigrantů, se stále najde mnoho Židů, kteří imigraci muslimů do Evropy podporují.

Sára Stein


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *