Vietnamské večerky: jsou na Nobelovu cenu za ekonomii?

Sdílet

Imigrantská ekonomika. Vietnamské večerky ? Je to na Nobelovu cenu za ekonomii? Lze trvale prosperovat a nemít žádné zákazníky?

Pracuji na Praze 3 a každý den chodím kolem několika vietnamských večerek. Ty se vyznačují jedním zajímavým jevem, nemají téměř žádné zákazníky. S tím ale jaksi nekoresponduje životní styl jejich vietnamských provozovatelů. Luxusní vozy, pravidelné návštěvy heren a kasín… Jak to jde dohromady?

Aspirant na Nobelovku za ekonomii?
aspirant na Nobelovu cenu za ekonomii?

Podívejme se tedy na názorný příklad. Třeba tahle večerka na ulici Koněvova, kousek od křižovatky Ohrada na Praze 3. Chodím kolem každý pracovní den (a někdy o víkendu) téměř 4 krát. Ze zastávky MHD a pak jdeme většinou kolem na oběd do nedaleké restaurace.

Odhadem má tak 100 až 130 m2 prodejní plochy, možná nějaký sklad vzadu, a je na dobré adrese. Jenže téměř naproti je supermarket Lidl a kousek dál Tesco Express, Lidl minutu, Tesco tak 3 minuty chůze.

Podle pozorování zde pracují nejméně 2 rozdílné osoby, muž a žena (středních let). Obchod prodává pouze trvanlivé potraviny a žádné čerstvé potraviny (pečivo, ovoce) podle všeho nevede.

vietnamské večerky jsou na první pohled podivný business

Za více než rok jsem do něj viděl vcházet a zase vycházet 1 (slovy jednoho) nakupujícího! „Jak je možné, že nezkrachují?“, se asi ptáte…

Podívejme se tedy na ekonomiku takového podniku. Zkusme si vypočítat minimální náklady na provozování podobného podniku:

Nájem asi 10000 Kč
Elektřina 1000 Kč
Voda  100 Kč (Přece jen musí občas třeba vytřít podlahu apod.)
Topení – Vietnamci ve svých podnicích zásadně netopí, proto také vždy sedí vietnamský prodavač v zimě v kabátě a čepici za kasou.
Poplatky na společných nákladech domu (odpad, fond oprav, atd.) 1500 Kč
Minimální odvody za 2 zaměstnance (1 až 4000 Kč za jednoho) 8000 Kč.
Mezi součet nákladů: 19600 Kč měsíčně!

Pak také musí oni Vietnamci někde bydlet, něco jíst, platit benzín do auta, kterým jezdí, atd. Jelikož jsou cizinci, tak mají logicky vyšší náklady a tak jim počítáme náklad 20000 Kč na živobytí v Praze.

Tak jsme na celkové částce 40000 Kč měsíčně, a to jsme nezapočetli benzín do auta, náklady na účetní a případně děti a mnohé další. Takže se celkem snadno dostaneme na 50000 Kč měsíčně, které oni Vietnamci potřebují pouze na základní fungování.

Kolik by taková večerka tedy musela prodat každý měsíc, aby ty náklady vůbec pokryla?

Maloobchod obvykle funguje s marží tak 30-40%, jak mi potvrzují kamarádi, co v něm pracují. Vezměme tedy průměrnou 35% marži. Jejich hrubý obrat by potom musel být cca 145000 Kč měsíčně. Reálně ovšem víc, protože správně by měl prodejce odvést DPH.

To je hrubý obrat cca 4800kč za den (hrubý obrat rozuměno po odpočtu DPH, kterou prodejce odvádí státu). Uvážíme-li, že průměrné nákupy ve večerkách jsou za 30-100 Kč, tak to znamená, že by u něj muselo každý den nakoupit nějaký nákup 64 Kupujících! To se přitom zjevně neděje.

Zkusme tedy uvážit variantu, že onen Vietnamec některé náklady eliminuje, a naopak některé extra zisky přidá.
Jaké může eliminovat náklady? Jediná možnost je dnes neplacení zdravotního a sociálního pojištění. (Vietnamci si podle oficiálních vyjádření platí povinné odvody jen asi z 2/3. Tj nejméně 1/3 všech Vietnamců  nás tedy ony povinné odvody neplatí)! Jiné náklady již platit musí. (Doby, kdy se vietnamský „podnikatel“ načerno připojil v domě na elektřinu, apod, jsou snad již definitivně pryč).

Dále může „ušetřit“ na spotřební dani z alkoholu a cigaret. Alkohol a cigarety si Vietnamci vyrábějí samy. Tj. když si koupíte u Vietnamce Marlbora, můžete si být téměř jisti, že jsou balené někde v tržnici SAPA. Koupit si u Vietnamců tvrdý alkohol je pak již otevřený hazard se zdravím. Vietnamci si sami „vyrábí“ třeba i maso, ale to vzhledem k sortimentu zboží snad není případ večerek.

Jenže hlavní zisk z padělaných cigaret a alkoholu nemá finální prodejce, navíc ten vydělá maximálně tak 10-15 Kč! Hlavní zisk má výrobce/distributor, tedy hlava vietnamské mafie.

Tj. i kdybychom zvážili výše uvedené úspory na povinných odvodech, či zisk z neodvedené spotřební daně, tak nám to stejně nedává smysl.
Jak může takový obchod fungovat s jedním, dvěma, nebo třeba deseti nakupujícími za den? Teď se jistě rozohní neomarxistická městská revoluční mládež a funkcionáři z liberálně demokratických politických stran a začnou křičet, jak jsou Vietnamci skromní, pracovití a jak jim Češi závidí. Jenže to nám pořád neodpovídá na otázku, jak může dlouhodobě fungovat podnik, který má vyšší náklady než zisky! Je to nějaké zvláštní ekonomické know-how made in Vietnam? To by bylo jistě na Nobelovku za ekonomii!…

Nebo mají tyto vietnamské podniky jinou funkci?
Jakou? Je již dlouhodobě obecně známo, že vietnamská komunita u nás byla a je z většiny kriminální. To již ostatně otevřeně přiznala i proimigranstká vláda ČSSD a ANO.

Největším zdrojem obživy většiny Vietnamců (bez rozdílu pohlaví) u nás jsou drogy. Jejich výroba a prodej. K tomu Vietnamci potřebují 2 věci: Oficiální krytí, to poskytují právě ony podivné podniky jako večerky, asijská bistra, nehtová studia, apod. Dále potřebují distribuční sít, kde svůj agresivní drogový marketing mohou provádět. Když se dnes zeptáte nějakého uživatele drog, kde nakupuje „zboží“, tak vás odkáže na nejbližší vietnamskou večerku, či restauraci.

Logicky se zeptáte, jak je to možné. Jak je možné, že u nás žije skoro 100 tisíc Vietnamců, vesměs kriminálníků? Odpověď je jednoduchá: Bez politického krytí politiků, medií a neziskovek by to nešlo.

Proč to dělají? Jednak je to otázka korupce a pak ideologické perverze multikulturalismu. Kdy zločinec imigrant je líčen jako „chudák“, který neměl jinou možnost než být zločincem a vlastně za to mohou ti zlí a rasističtí Češi, že jejich dětem nějaký obohacující imigrant z Hanoje, nebo Da Nangu prodává před školou pervitin. A korupce v měřítku, že podle odhadů policie vydají Vietnamci ročně na úplatky politikům, novinářům, soudcům atd. několik miliard Kč…

Asi nebude náhodou, že vietnamským “podnikatelům“ jdou na ruku všechny české mainstremaové strany. Hlavní roli zde hraje ODS, TOP 09 a neomarxisticko–byznysová část ČSSD. To jsou ty Miss Vietnam, mladé vietnamské „asistentky“ předních politiků ODS, vietnamské poradkyně ministrů ČSSD, apod. Ale pozadu nezůstávají ani ostatní, včetně Babišova hnutí ANO, viz nedávný skandál s vietnamským sponzorem. Připomenout musíme i nepochopitelnou pražskou kandidátku SPD, za kterou kandidoval spolumajitel neslavně proslulé vietnamské tržnice SAPA. To by se vlastenecké straně stát nemělo!

Těch skoro 100 tisíc mladých českých narkomanů, kteří již mají těžkou závislost, je bohužel z velké části právě dílo agresivních vietnamských drogových mafií. Budeme čekat, až se z naší země a našich dětí stane vietnamské drogové Eldorádo?! Situace vyžaduje okamžité a razantní řešení, tím je masivní odsun problematických vietnamských imigrantů zpět do Vietnamu. Tam ať si dělají, co chtějí. Jestli chcete vědět, co Vietnamci skutečně dělají zde, tak si přečtěte třeba tohle.

Jan Malý, Praha

Poznámka redakce: ač vychází 1. dubna, není to apríl.

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

6 Replies to “Vietnamské večerky: jsou na Nobelovu cenu za ekonomii?

  1. U nás je celkem asi 7000 viet. večerek. Skutečně by se uživoli tak 20, co dělá ten zbytek? Prodává drogy, pere prachy…

    1. Přirozeně když perník od Čecha seženeš za 1400-1800,- v dobré kvalitě ale od Vietnamce už za 400-800? Každý i fetky musí šetřit (teda až na ty politické od pirátů).
      (Nevím za kolik v Praze, tohle byly maloměstské ceny co mi vnucovali v Táboře) 😀

    2. Další pan chytrolín…
      Víte velký h***o a píšete ještě větší h***a.
      Podle vás 99% Vietnamců co mají večerku, tak prodávají drogy a perou peníze. Vy toho v hlavě asi moc nemáte. Jak vy dopr**** můžete vědět, že by se neuživili… pracujete tam za kasou nebo co?!

  2. Neznáte Vietnamce, tak proč píšete takové hovna o nich. To že jste viděl prázdnou večerku, neznamená, že Vietnamci jsou kriminálníci. Většina z nich pracuje 13 hodin každý den, to žádnej Čech nedělá. To luxusní auto si museli vydřít.
    Tu večerku, kterou jste fotil je nově otevřená, tak pochybuji, že tam bude nějaký nával lidí…

    1. I kdyby Vietnamci pracovali 25 hodin denně (den má 24 hod), tak pokud jim do večerek a restaurací nechodí téměř žádní lidé, což je realita, tak musí mít jiné zdroje příjmů. V případě Vietnamců je to především drogová kriminalita! Člověče jestli si od nich nějaké to svinstvo kupujete, tak to ještě neznamená, že je to pro nás ostatní DOBŘE!

  3. Tenhle článek psal nějaký Čur*k s velkým Č na hlavě. Rasista s IQ 50.
    Pardon, ale tenhle člověk musí mít v hlavě úplně vypatláno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *