Turecká ekonomika – padá měna, něco si přejte

Sdílet

Není to tak dávno, kdy Erdoganova hospodářská politika bývala dávána za vzor. Jak prý zkrotil inflaci, stabilizoval měnu. To snad platilo krátce někdy kolem roku 2015, ale posledních 5 let je turecká ekonomika tam, kde byla vždycky – v rozvalu.

Inflace se pohybuje v rozmezí 20-25 procent! Měna pokračuje ve volném pádu. Výhledy na zlepšení nejsou a nebýt miliard EUR, které Erdogan dostává od EU jako výpalné, že zmírnil imigrantské toky, tak by situace byla ještě mnohem horší.

Směnný kurz turecké liry k americkému dolaru

Je proto logické, že Erdogan v posledních letech přitvrdil islámskou rétoriku. „Když nezvládáš řízení země, odveď pozornost jinam“, dalo by se říci, a tamějším muslimům to evidentně rezonuje.

Nicméně ukazuje se, že prázdný žaludek je asi větší problém, než vidina muslimsko-turecké světovlády, a poslední komunální volby Erdoganova strana nezvládla a ztratila všechna velká města Turecka – Istanbul, Ankaru a Izmir. Je tedy otázkou, jak na to bude Erdogan reagovat, když na obnovu ekonomiky zjevně nemá schopnosti. Vyloučit nelze ani nějaké zahraniční dobrodružství – například eskalace s oslabeným a rozvráceným Řeckem se přímo nabízí.

Naši předci měli přísloví o „tureckém hospodářství“ a vypadá to, že se nic nezměnilo…

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

One Reply to “Turecká ekonomika – padá měna, něco si přejte”

  1. Erdogan se teď dá na islamismus, ekonomiku pozvednout nedokáže a ani neumí. Co jiného mu zbývá. Kdo bude cílem? Řecko, Bulharsko? „oba státy jsou přece „staré osmanské državy“…ještě si jich užijeme…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *