Italská vláda zvažuje znárodnění centrální banky a zlatých rezerv

Sdílet

Před nedávnem vydal prezident Evropské centrální banky (ECB) M. Draghi velmi zvláštní prohlášení prostřednictvím agentury Reuters. „ECB musí schválit jak operace s měnovými rezervami a aktivy jednotlivých národních bank, tak transakce jednotlivých členských států s měnovými rezervami nad určitou úroveň.“

Zdá se, že je to reakce na připravovanou iniciativu italské vlády (tvořené koalicí Hnutí pěti hvězd a Ligy severu, které dohromady disponují 60% mandátů v italském parlamentu). Italská vláda se snaží řešit velmi vážnou krizi italského bankovního systému, kdy v minulých letech zkrachovalo několik italských bank a došlo o ožebračení mnoha set tisíc střadatelů a drobných investorů. Nová italská antisystémová vláda z krachu viní Italskou centrální banku. Ta podle vlády neučinila nic, aby krizi a krachu bank zabránila. Podle vlády je čas na zásadní změnu.

Hnutí pěti hvězd proto navrhuje 2 zásadní zákony a u obou má podporu koaličního partnera Ligy severu.

  1. Nařízení Italské centrální bance, která je vlastněna soukromými bankami, aby prodaly své podíly italskému ministerstvu financí za cenu akcií z roku 1930.
  2. Zákon prohlašující, že vlastníkem italských zlatých rezerv (2451 tun) je italský lid.

To vyvolalo zděšení mezinárodního finančního establišmentu, který prostřednictvím jím vlastněných médií vyrazil do protiútoku. Například WSJ (Wall Street Journal) varuje, že by to prý mohlo „podkopat“ stabilitu mezinárodního měnového systému.

Kdo vlastně řídí zemi? Volená vláda, nebo nadnárodní finanční oligarchie?

Někteří členové italské vládní koalice dokonce navrhují znárodnění Italské centrální banky bez náhrady, ale vláda zatím tento krok neschválila. Bude zajímavé sledovat, jak pokus o zásadní proměnu italské měnové politiky dopadne.

Zlaté rezervy různých států v tunách. (V angličtině v číslech není čárka desetinná, jen pro přehlednost odděluje tisíce. Desetiny se oddělují tečkou.)


Připomínáme, že ČNB vlastní pouze 9,3 t zlata. Za jeho výprodejem stál tehdejší „Havlův centrální bankéř“ J. Tošovský, který skoro všechno české zlato vyměnil za jakési cenné papíry a obligace a to v době, kdy se očekával razantní růst ceny zlata (který skutečně následoval). Snad se jednou dočkáme odpovědi, proč a komu pan Tošovský prodal české zlato za cca 300 USD za unci, když za několik málo let byla jeho cena zhruba 1300 USD za unci! Stejně tak by nás zajímalo, kdo a proč následně panu Tošovskému zařídil luxusní život v USA. Pevně doufáme, že celá tato záležitost bude řádně vyšetřena a případné trestné činy přísně potrestány.

Je rovněž s podivem, že ačkoli centrální banky Ruska a Činy zlato masivně nakupují, tak podle ČNB je význam zlatých rezerv „nula“. Zajímavé je, že nezávislí čeští ekonomové doporučují přesný opak. Nabízí se otázka, kdo vlastně ČNB ve skutečnosti řídí…

A. Fišer

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *