Holokaustové podnikání?

Sdílet

Na stránce https://www.holocaust.cz/, úplně dole, jsou uvedeni partneři nebo sponzoři, nebo čert ví co, to se tam nenamáhali napsat. Samé úctyhodně, nóbl a humanisticky vypadající organizace, plno hvězdiček EU – ty do „špatné společnosti“ nechodí.

Ve 2. řádce těch organizací zaujme největším logem „Claims Conference“, s popiskem v překladu „Konference o židovských hmotných nárocích proti Německu“. A to se vyplatí! Ale snad někdy zavřou podnik. Kulaté datum by bylo 2045. Tehdy lze i předpokládat, že Německo rozchvácené humanizmem, který chytlo ze samého „nikdy znovu“, stejně nebude schopné platit. Zkoušet vyrazit poslední € z hroutící se země by podnikatelů s holocaust businessem leda tak kazilo image. Pocítil-li teď někdo škodolibou radost z německých starostí, připomenu mu, že na toto „odškodňování“ možná zrovna maká, jelikož Německo u nás má spoustu investic, z nichž k sobě odvádí zisky.

Ve 3. řádce vpravo je konglomerát „Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost“. (Odbočka: na jejich stránce https://www.op-vk.cz/můžete v anketě hlasovat pro nebo proti povinné maturitě z matematiky. Už jen nápad zrušit maturitu z matematiky, k tomu bez náhrady aspoň třeba logikou, o nich něco vypovídá.)

Můžeme jen spekulovat, jak asi má omílání holokaustu pomoci konkurenceschopnosti (tedy předpokládám české, nebo myslí něčí jinou konkurenceschopnost?). Máme se snad naučit vydělávat na holokaustové turistice, když jedinou pořádnou atrakci, co máme, je Terezín? Ten přitom ani nebyl echt drsný koncentrák, jaké leží u sousedů v Německu a Polsku. To nevypadá zrovna konkurenceschopně. Nebo máme vyrábět v Terezíně miniatury kremačních pecí, co se budou prodávat čínským turistům, jako se v Paříži prodávají upomínkové Eiffelovky? Či se máme naučit něco z organizační zdatnosti III. Říše?

Ale „slušný člověk“ takhle uvažovat nemůže a nebude! Protože jak dobře víme, před bránou tabu, posvátna se selský rozum „slušného člověka“ uctivě zastaví.

Pro českou věc J. P.

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *