Čínský ekonomický model. Žádné investice a nová pracovní místa u nás nečekejte

Sdílet

Prezident Zeman opět vyrazil na oficiální návštěvu Číny. Od ní si prý slibuje navýšení čínských investic v CR, vytvoření nových pracovních příležitostí a zapojení naší země do projektu „hedvábná stezka“.

Zeman si dokonce stěžoval před odletem v rozhovoru čínské televizi, že je výší čínských investic zklamán. A není divu, očekávala se úroveň čínských investic ve výšií 200miliard Kč a zatím dosáhla pouze 23 miliard Kč. Tedy pouze zhruba desetinu očekávané sumy. Navíc čínské investice byly velmi pofidérní. Pivovar Lobkowicz, fotbalový klub Slávie, či některé budovy v centru Prahy. Nešlo tedy o žádné strategické investice do budoucí výroby a české infrastruktury.

Prezident Zeman se snaží o přilákání strategických investic Číny. Zatím se mu to moc nedaří

Jenže pokud znáte moderní čínský hospodářský model, pak to pro vás nebude překvapením.

Současný čínský hospodářský model je o tom, že se všechno pokud možno vyrábí v Číně a z Číny exportuje na zahraniční trhy. Pokud Čína provádí strategické investice v zahraničí, pak se jedná o tři základní oblasti:

  1. Přístup k surovinám. To vidíme především na investicích v Africe, kde se Čína de facto zmocnila většiny těžby strategických nerostných surovin. Ale třeba i v Austrálii je aktivita čínských firem v oblasti těžby surovin velmi vysoká.
  2. Ovládnutí infrastruktury, která bude sloužit jak k dopravě surovin do Číny, tak k následnému exportu výrobků na zahraniční trhy. (Strategické přístavy, letiště, železnice atd)
  3. Získání technologického know-how. Čína technologie sama nevyvíjí, ale kupuje si je (například nákupem firem, které potřebné technologie vlastní). Nebo si je od zahraničních firem v Číně „na tvrdo“ bere. Ony mediální příběhy o čínské technologické vyspělosti patří zatím spíš do sféry pohádek pro naivní veřejnost.

Ve výše uvedeném je proto obsažena odpověď na otázku, proč u nás Čína neinvestuje a investovat v budoucnu ani nebude (snad s výjimkou nějakých pro ni zajímavých dopravních cest, či nákupu know how). Čína chce vyrábět a prodávat do ciziny, o žádnou spolupráci a sdílení svého know how rozhodně nemá zájem. Stejně jako nemá zájem, aby cizí firmy měly přístup na čínský trh.

Otázkou je, zda prezident Zeman tohle prostě nechápe (jako celoživotní akademik a politik), nebo je to z jeho strany pouze jakési politické divadlo.

Na druhou stranu je jistě žádoucí s Čínou udržovat dobré vztahy. Nepochybně se jedná o nastupující globální velmoc, která přebírá roli od USA. Nemělo by se to ale dít za podmínek jakéhosi poníženého vazalství. Toho jsme si snad od SSSR (komunismus) a následně USA (ca od roku 1998 dodnes) užili dost.

David Gold


Sdílet

2 Replies to “Čínský ekonomický model. Žádné investice a nová pracovní místa u nás nečekejte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *