Slovenské volby? Není důvod k panice

Sdílet

Na Slovensku vyhrála presidentské volby do nedávna ještě neznámá neziskovkářka Zuzana Čaputová. Ta byla takovým králíkem z klobouku bratislavské staré „pravdy-lásky“. Spíš než se rmoutit z volebního výsledku, který byl snadno předvídatelný, je lépe si trochu shrnout a analyzovat situaci na Slovensku.

Čaputová je slovenská verze „králíka z klobouku“ politického marketingu

Co nám tenhle volební výsledek vypovídá?

  1. Stará pravdo-láska je na Slovensku ještě dost silná, aby si dokázala zařídit volby a uhájit post prezidenta. Jak vidíte, nemluvím o voličích. Přece nikdo z nás nevěří, že nikdy nepracující aktivistku/neziskovkářku podporující homoagendu volili konzervativní slovenští voliči mimo Bratislavu?! Ty výsledky z prvního kola jsou vyloženě k smíchu. Spíš to ukazuje, že bratislavská kavárna, tedy lépe řečeno její zahraniční šéfové (v Bruselu, USA, Londýně), tohle ještě dokážou zařídit. Slováci si mohou volit jak chtějí, ale důležité je to, kdo sčítá hlasy! (známe ze všech „liberálních demokracií“)
  2. Nedochází k žádné zásadní změně, vždyť předchozí prezident Kiska byl ze stejného tábora! Slovenští vlastenci tedy žádné pozice neztratili! Jediný, kdo asi oslabil, je Fico. Je to po „Majdanu“ s novinářem Kuciakem jeho další mírný neúspěch.
  3. Na Slovensku se zatím nestihla etablovat nová pravdo-láska. Tu u nás představuje Babiš a Piráti, ve Francii například Macron, v Itálii Hnutí 5 hvězd, atd. To může být nedostatkem vhodných kádrů, nebo je Slovensko příliš nevýznamné, tohle ukáže až čas.
  4. Naopak Čaputová bude spíš pro své loutkovodiče problém. Kiska byl sice podvodník a lichvář, ale měl nějaké manažerské dovednosti a lidské zkušenosti. Čaputová je jen de fato nikdy nepracující „aktivistka a neziskovkářka“. Jak to v praxi vypadá, nám může přiblížit předchozí pražská primátorka Krnáčová (ANO) a současný primátor Hřib od Pirátu. Oba si v řídící funkci počínali/počínají naprosto zoufale, že se z toho chytají za hlavu i jejich šéfové! Takže se sice bude konat pokus o „nový Camelot“, kdy se do prezidentského paláce nastěhují různá pochybná individua z neziskovek a kamarádi Čaputové, ale vnější dojem bude budit rozpaky! (viz Macron ve Francii)
  5. Kandidát národních sil Marian Kotleba, přes všechny pokusy ho odstranit a agresivní proti kampaň, získal 10,4 procent hlasů a to znamená, že v reálu je jeho podpora ještě vyšší.
  6. Zvolení Čaputové možná bude oslavovat česká stará pravdo-láska, ale těžko z toho bude moci nějak těžit. U nás jsou prezidentské volby až za 4 roky a do té doby bude již Čaputová obecně k smíchu (jako byla po roce Krnáčová). Sice se možná havlisté u nás pokusí o stejnou taktiku, ale moc šancí jim za 4 roky asi dávat nemůžeme. Kde nic není, ani čert nebere a havlisté prostě nemají kádry – jak jsme viděli při poslední volbě prezidenta, kdy obhájil post stárnoucí Miloš Zeman.
Moc loutek na scéně (dvoje volby téměř zároveň), zamotaly se nitky 😃

Z toho nám vychází závěr, že se o žádné drama nejedná a naopak možná došlo k posílení slovenských národních sil. Proto není důvod k panice, ani svěsit hlavu. Dál pracujme na obnovování naší státnosti a podpoře české národní věci!

Jan Veselý

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *