Harvardova universita žalována za „rasismus“ z roku 1850

Sdílet

Slavná americká Harvardova universita čelí neobvyklé soudní žalobě. Zažalovala ji černá Američanka Tamara Lanier, pra pra pra vnučka jistého černého otroka jménem Renty.
Toho v roce 1850 vyfotografoval jistý profesor z Harvardu L. Agassiz, který prováděl zkoumání jednotlivých ras žijících v tehdejších USA v rámci universitního projektu, jenž „měl údajně potvrdit jeho názor, že černoši jsou jiný živočišný druh“, tolik uvedla žaloba. Fotografie tehdejšího otroka Rentyho jsou nyní uloženy v universitním museu.

T. Lanier požaduje nejenom vydání fotografií z roku 1850, ale rovněž Harvardovu universitu žaluje o finanční kompenzaci za „emocionální újmu“.

Kdy myslíte, že se dočkáme podobné žaloby i u nás? Myslím, že takový Jan Hus za své výroky o Cikánech, nebo císař Karel VI za patent vydaný dne 22. ledna 1726 se docela nabízejí… A že to v prvním případě bylo před více než 650 lety? No a co!

Máte co říct k tématu? Máte zajímavé informace, nebo dobré tipy, kde je sehnat? Či dokonce umíte napsat článek? Pošlete nám ho!, rádi ho zveřejníme. Po identitě našich přispěvatelů nepátráme a jejich texty klidně zveřejníme i anonymně, nebo pod přezdívkou, necháváme na nich, jak si vyberou. Na zveřejnění jejich informačních zdrojů rovněž netrváme. Dobře víme, že v liberální demokracii to je se svobodou slova občas velmi podivné.


Sdílet

One Reply to “Harvardova universita žalována za „rasismus“ z roku 1850”

  1. Cikáni z Romea by měli zažalovat Karlovu Universitu! Vždyť před 600 lety zaměstnávala rasistu a xenofoba Jana Husa!!! Také by měli požadovat zbourání jeho soch a přejmenování ulic!!! Banga a spol by se měli dát do práce…:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *