Zemřel Ivan Boesky, jeden z největších finančních podvodníků v dějinách. Sloužil jako předloha k filmu Wall Street

Sdílet

Zemřel Ivan Boesky neslavně proslulý finanční spekulant a podvodník z Wall street, který byl propagátorem chamtivosti a lakoty. Je znám jeho výrok „chamtivost je zdravá, můžete být chamtivci a přitom mít sami ze sebe dobrý pocit“. Jeho život se stal předlohou filmu Wall Street, kde hlavní hrdina G. Gekko říká ono slavné „greed is good“ (chamtivost je dobrá).

Boesky byl potomkem židovských imigrantů z Ruska a pozdeji zahajil karieru u investiční banky  L.F. Rothschild  a později založil vlastní investiční firmu I. Boesky. Známý se stal především svými podvodnými spekulacemi, kdy za úplatky získával insider informace a ty využíval k zbohatnutí. Současně aktivně podporoval všemožné židovské nadace a rabíny a byl židovskou komunitou veleben a oslavován jako „vzácný člověk“.

Když došlo k odhalení jeho podvodů, strávil 18 mesíců ve vězení a musel zaplatit pokutu 100 mil dolarů (díky podvodům přitom vydělal miliardy). Ve vězení se údajně stal studentem židovského talmudu a začal vést „dobrý život“. Pravdou je, že se tehdy několik rabínu zabývalo otázkou „židovské etiky v podnikání a obchodě“, protože početné skandály podvodníků židovského původu nevrhaly nažidovskou komunitu dobré světlo a židovská media měla problém provádět potřebné chlácholení nežidovské veřejnosti.

Po smrti se s ním loučí mnohé židovské spolky a charity, které financoval. Prý to byl dobrý člověk s velkorysým srdcem….

Joe Nowak, Chicago, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *