Naděje pro justičně perzekuované Čechy odsouzené za „neschválené názory“ na židovský holocaust, válku s Ruskem atd. Případ Doğu Perinçek a Evropský soud pro lidská práva

Sdílet

Iluze o svobodě slova pro etnické Čechy se po roce 1989 postupně rozplynula. Řada zákonů českého právního řádu již zcela otevřeně omezuje svobodu slova a připouští pouze oficiální interpretaci historických údálostí. Jednou z nich je tzv „židovský holocaust“ (označuje se tím genocida židů v průběhu 2. světové války). Výklad tohoto zákona justiční praxe časem rozšířila i na kritiku Židů a židovského národa jako celku, podpořena dalšími zákony o „hanobení, popírání, nenávisti“ atd.

Většina těchto zákonů je přitom v rozporu s verdikty Evropského soudu pro lidská práva (ECHR), který je jako poslední instance českým soudům nadřazen. Za pozornost stojí především nálezy soudu v souvislosti s případem tureckého politika Doğu Perinçeka.

Doğu Perinçek je turecký nacionalista, který veřejně zpochybňil tzv. „genocidu Arménů“ po konce 1. světové války. V roce 2007 byl odsouzen švýcarským soudem za popírání genocidy Arménů k pokutě 12 000 franků. Perinçek se obrátil na ECHR a jeho verdit z roku 2013 byl následovný, Soud řekl, že švýcarský soud porušil svobodu slova a Perinçekovi názory jsou součástí historické, právní a politické diskuze ke kontroverznímu tématu. Protože nijak nevyzýval k násilí ani likvidaci etnické skupiny, pak jeho výroky musí být zahrnuty do svobody slova a projevu. Švýcarsko se odvolalo, ale ECHR svůj verdikt v roce 2015 potvrdil. Doğu Perinçek byl osvobozen.

Soud se de facto nezabýval posuzováním oné historické události, byť se zástupci Švýcarska snažili takovou interpretaci následně předložit mediím, když u soudu ECHR opakovaně prohráli.

Z výše uvedeného plyne, že pokud někdo (třeba člověk, který má rád svobodu slova a ctí pravdu) zveřejní jiný názor na židovský holocaust a nevyzývá k současně k likvidaci židovského etnika, pak se jedná o svobodu slova stejně jako ve výše uvedením případě. Je skoro s podivem, že se o tomto případu v českých právnických kruzích velmi málo mluví a píše. Přitom je znám již 10 let!

Tento verdikt ECHR dává novou naději všem politicky perzekuovaným Čechům, kteří bývají účelově trestáni za jiný názor na historickou událost, která proběhla již před 80 lety!

Nedělejte si iluzi, že to kruhy, které za potlačováním svobody slova stojí, nezkusí jinak. V záloze mají paragrafy o „nenávisti a terorismu“, jako ostatně každý kovaný totalitní systém.

student práv


Sdílet