Co je demokracie pro městského lepšočlověka?

Sdílet

Co je to demokracie? Když režisérka Sommerová, komentátor Alexandr Mitrofanov nebo třeba někdo z Milionu chvilek mluví o demokracii, představují si něco diametrálně odlišného od toho, jak byl tento systém zamýšlen. Naopak, podle jejich názoru je nejvíce demokratické, když je moc od „lidu“ co nejvíce vzdálena. Proč? Inu, „lid“ je nevzdělaný a nedá se mu věřit. Zkrátka a dobře, když dotyční mluví o demokracii, mají na mysli systém, ve kterém je co největší podíl moci držen jim nakloněnými intelektuály. Oni jsou demokracie. Bez nich demokracie nemůže být. A kdo je proti nim, je proti demokracii. Intelektuálové mají ovládat jak vládu, tak akademickou sféru, tak média.

Je to okaté pohrdání „lidem“, ač je lid základem demokracie. Pokud zvítězí demokraté, jedná se o tzv. upevňování demokracie, resp. demokratického a západního ukotvení. Nejlépe je to vidět u Maďarska, kde se ne a nedaří zlomit vládu Viktora Orbána.  Ke koníčkům „demokratů“ patří vzpomínání na hrůzy a útlak za komunismu, kdy byla vláda jedné strany. Přitom právě o vládu jedné strany usilují, vládě intelektuálů.


Sdílet

One Reply to “Co je demokracie pro městského lepšočlověka?”

  1. Chybí dělnická třída. Dnes se u nás řezník stydí za svoji práci. Pokrývač je technický odborník pro práce ve výškách. Doba, kdy dělníci vyrazili do ulic se však navrátí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *