Jihoamerické země přerušují diplomatické styky s Izraelem. Proč se tak děje?

Sdílet

Několik jihoamerických zemí ostře vystoupilo na obranu Palestinců proti Izraeli. Bolívie přerušila s okamžitou platností diplomatické styky.Chile a Kolumbie odvolaly své velvyslance ze země. Všechny výše uvedené země ostře odsoudily izraelské útoky proti civilním cílům a obyvatelstvu v pásmu Gaza, nechybělo ani přirovnání k Hitlerovi.

Je to zajímavá situace, protože Jižní Amerika vždy patřila do přímého koloniálního imperia USA a zcela kopíravala americkou zahraniční politiku. Najednou největší američtí vazalové jako Kolumbia a Chile zcela odlišnou linii? Jak je to možné?

Jednou z možností je upadající vliv USA v regionu a nástup reformních prezidentů. To ale není příliš pravděpodobné, protože v regionu vládne lokální verze liberální demokracie a vyhrává proto vesměs požadovaný kandidát. Výjimky sice existují, alenení jich mnoho (Venezuela).

Další verze ja tahle. Je to hra světovýchh elit, která má napomoci celosvětové eskalaci konfliktu s cílem jeho rozšíření do celého regionu a následně do Evropy.

Nebo je to projev rostoucího vlivu Ruska a Činy v této oblasti, které pak mohou prosazovat vlastní zahraniční politiku?

Vše se brzy ukáže a my uvidíme, jaká hra se hraje.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *