Trestně právní odpovědnost politiků existuje. Příklady ze zahraničí ukazují, že je možná a je užitečné jí zavést!

Sdílet

Kdykoliv někdo zvedne téma trestně právní odpovědnosti politků za jejich politická rozhodnutí, okamžitě se ze strany establishmentu nářek nad „populisty a anitidemokraty„. Podle establishmentu se nikde taková věc nezavedla a narušila by prý demokracii. Politik má údajně legitimitu z voleb a není tedy za svá rozhodnutí trestně odpovědný, Jediný trest pro něj může tedy být, že nebude zvolen. Je to správné?

Z historie i současnosti vidíme, že politici často činí rozhodnutí, ke kterým žádný politický mandát namají (ve volbách tvrdili voličům opak), nebo ho dělají záměrně ve prospěch cizí mocnosti/mafie atd. Svým jednáním tak způsobí velkou společnensko ekonomickou škodu. Pár příkladů z nedávné doby. Nákup nevyzkoušených vakcín proti koronaviru od společnosti Pfizer a Moderna. Ty se ukázaly nejenom jako neúčinné, ale ještě způsobily řadě očkovaných vážné zdravotní problémy. Jejich nasazení přitom bylo politické rozhodnutí minulé a současné vlády. Nebo současná podpora války na Ukrajině, i tak naší zemi vznikají velké škody. Uplně stejně to platí pro přijímání imigrantů… nákupu nesmyslné a předražené vojenské techniky atd.

Mají za to být odpovědní politici trestně právně potrestáni? Proč by neměli být?

Příklady z historie ukazují, že takovou vinu lze prokázat a politiky (manažery) lze potrestat. Vzpomeňme na ekonomickou krizi z roku 2008 na Islandu. Tehdy došlo k pádu 3 největších bank a následné hluboké ekonomické krizi. Viníci krize (několik předních bankéřů napojených na politický establishment) se pokusilo uprchnout ze země, ale byli zadrženi a následně mnoho z nich postaveno před soud a odsouzeno k náhradě škody a k nepodmíněným trestům. Že jste o tom nikdy v českých a slovenských mediích neslyšeli?! No nedivte se! Vždyť by to byla lidová inspirace, jak s proradnými a chamtivými politiky a bankéři naložit. Nemusím připomínat, že na tehdejší krizi pohádkově vydělalo pár globálních spekulantů jako Rothschilds, Baruch apod.

Další příklad pochází z dalekého Thajska, tam došlo v roce 1997 k hluboké finanční krizi a následnému kolapsu měny a prudkému propadu ekonomiky a zbídačení obyvatelstva. Oficiálně se za důvod krize udává realitní bublina. Jenže v Thajsku proběhlo nezávilé vyšetřování původu krize a ukázalo se, že tehdejší vedení thajské centrální banky záměrně snížilo úrokové sazby. To vyvolalo vlnu realitních a dalších spekulací a po nevyhnutelném krachu opět pohádkově zbohatla skupina mezinárodních spekulantů. Opět zde figurovala známá jména jako Rothschild, Soros. Baruch atd. Tehdejší vedení centrální banky se přiznalo, že vzalo od těchto spekulantů úplatky a náledoval zajímavý trest. Celková škoda v řádech desítek miliard dolarů byla viníkům dána k úhradě!

Z Thajska ještě jeden případ. Když se v roce 2011 dostala k moci „prozápadní vláda“ Yingluck Shinawatry, tak slíbila farmářům vykoupit rýži za ceny o 40% vyšší než cena na trhu. Tím vznikla obrovská zásoba neprodejné rýže, která se musela později prodat s velkou ztrátou a celková škoda činila asi 10 miliard dolarů. Celou akci pochopitelně provázela obří korupce, jak už to u liberálně demokratických vlád bývá. Následnující (vojenská)vláda opět provedla vyšetřování a kromě vysokých trestů odpovědným politikům (často i desítky let) dala viníkům škodu k úhradě včetně zabavení jejich majetku.

Proto jak naložit třeba s A. Babišem, který podepsal nákup oněch vakcín? Nebo Petrem Fialou, který bezohledně podporuje válku na Ukrajině a poškozuje tak ČR. Patří před soud V. Rakušan, který podepsal imigrační pakt, který bude mít pro Čechy velmi vážné ekonomické a společnské důsledky? Co podivný nákup nových amerických stíhaček? Co myslíte, patří tihle politici před soud?

Aron G.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *