Nové předražené americké stíhačky a demokracie…

Sdílet

Demokracie nekončí u volebních uren a placených politiků. Demokracie je také ideologie, jež prostupuje celou společností. Vše je demokratizované.

Intenzivní demokratizační proces začal až v šedesátých letech. Do politického procesu byly vtaženy ženy, příslušníci kulturních menšin, sexuální devianti a pod. Této demokracii se postaru říká ochlokracie (lůzovláda). Má zásadní nedostatek. Lůza nevládne. Vždy vládne někdo jiný prostřednictvím lží, manipulací popřípadě represí.

Na pozadí tohoto systému stojí mnoho velkých lží. Například, že jde o pokrokově-nejlepší politický systém, nebo že všichni jsou uzpůsobilí k vládnutí, nebo že klasické politické, kulturní instituce mají být ve jménu demokracie zlikvidovány. Nicméně, velké lži plodí malé lži. Lhaní má v liberální demokracii systémovou povahu. Lži se vyskytují na každém kroku.

Systém postavený na lhaní, však brzy začne slábnout. Politik lže voličům. Bankéř lže politikovi. Manageři lžou majitelům společností. Důstojníci lžou nejvyššímu velení armády a pod. Demokracie v tomto stádiu je jedna velká lež. Pro úspěch stačí lhát. Když má manager na tabuli zelená čísla, dostává odměny a povýšení. Nevadí, že dané společnost je před bankrotem.

Je dost možné, že v Pentagonu si půl roku před amerických útěkem z Afghánistánu mysleli, že je vše v pořádku. Lhali jim odpovědní velitelé i důstojníci zpravodajských služeb. Demokraticky dostali povýšení a odměny. Stejně tak je pravděpodobné, že na Západě mocní věřili, že Rusko padne do dvou měsíců války. Když je lží moc, začne se lžím věřit. Systém demokratického lhaní buduje falešnou realitu. Nakonec nelze oddělit lež a pravdu.

Typickým plodem demokratického lhaní je letoun F 35. Toto letadlo má být nejlepší. Samozřejmě se jedná o lež. Nicméně lež stačí. Proč by výrobce nabízel kvalitu, když jeho výrobky prodají demokratičtí politici prostřednictvím lhaní? Demokratické politiky řídí bankéř, který zároveň vlastní výrobce letounu. Ve firmě výrobce lžou nižší manažeři vyšším o kvalitě výrobku, aby dostali odměny. Vyšší manažeři lžou vlastníkům- bankéřům, že produkují nejlepší letoun. Bludný kruh lží se uzavírá.

F 35 je skutečně demokratický letoun se vším všudy. Extrémně předražený stroj doprovází těžké technické problémy. Přesto všichni věří lžím o jeho technické dokonalosti. Signifikantní je, že velitelkou letky F 35 je pohledná žena. Proč by dělala takové nedůležité věci, jako je plození a vychovávání dětí, když přece může demokraticky pilotovat to krásné letadlo.

V.S


Sdílet