Hilsneriáda se dočká historické revize a odsouzený vrah L. Hilsner bude prohlášen za nevinného. Zpětné upravování historie je obraz koloniálního podrobení české společnosti

Sdílet

Začátkem roku proběhl zde v Jihlavě zdánlivě nenápadný právní úkon. Advokát L. Muller podal na zdejší státní zastupitelství podnět k přezkoumání více než 130 let staré vraždy české dívky katolického vyznání A. Hrůzové. Prý existují nové důkazy, které mají prokázat nevinu odsouzeného vraha.

Dívka byla zavražděna za velmi podivných okolností a na základě nepřímých důkazů byl za vraždu odsouzen židovský mladík L. Hilsner. A. Hrůzová byla zavražděna velmi podivným způsobem a Hilsner se v té době potuloval v okolí místa činu a to dokonce s velkým nožem, Na jeho kalhotech se našly stopy lidské krve. Podezřelý Hilsner byl zadržen četníky, ale ze záhadných důvodů okamžitě propuštěn soudcem židovského původu a pokusil za za pomoci jiných členů židosvké obce o útěk. Byl však lapen a následně se rozpoutala tak zvaná Hilsneriáda.

České politiky ale tehdy nerozlobila možná rituální židovská vražda, ale skutečnost, že se soudce pokusil krýt svého soukmenovce z nejasných důvodů. Naštěstí pro Židy se do akce zapojil T. Masařík (pozdější první československý prezident o jehož židosvkém původu se dlouhodobě spekuluje), který za pomoci židovských medií umě odvedl pozornost od podstaty problému – propuštění vážně podezdřelého vraha na svobodu židovským soudcem – k bizarní debatě o rituální vraždě. Té z počátku přikládala pozornost pouze nevýznamná část české veřejnosti. Z úmyslného zneužití moci úřední pro krytí podivné vraždy v Polné židovským povalečem, který možná jednal po dohodě s dalšími členy židovské komunity, což ale s jistotou nevíme, se debata přesunula k bizarní diskuzi o jakých si rituálních vraždách a na podstatu problému se „zapomnělo“.

Hilsnera nicméně uznaly vinným a odsoudily 2 porotní soudy k trestu smrt. Jeden v Kutné hoře a druhý v Písku. Zajímavé je, že Hilsner byl tehdy odsouzen za spoluúčast na vraždě! Dostal trest smrt, ten mu ale císař změnil na doživotí. Na jaře roku 1918 byl Hilsner propuštěn na svobodu a dožil ve Vídni. Za zmínku stojí, že ho finančně poté podporoval tehdy už prezident Masaryk, který ale odmítal finančně podporovat svého oficiálného otce Masaříka, ačkoliv tehdy byla podpora rodičů ze strany dětí naprostou samozdřejmností.

Je velmi pravděpodobné, že státní zastupitesltví žádosti vyhoví a Hilsner bude zpětně prohlášen za nevinného a media pojedou tirády o českémúdajném antisemitismu. Komu a čemu to má posloužit si asi každý dokáže domyslet. V kolonii lze upravovat dějiny podrobeného národa podle libosti… národ zbavený své minulosti se totiž snadno ovládá

Historik z Jihlavy žijící v USA

Leopold Hilsner odsouzený za vraždu A. Hrůzové nedaleko obce Polná


Sdílet