Kazetové bomby made in USA. Vietnam, Srbsko, Afganistán, Ukrajina a znovu Ukrajina. Vždy byly nasazeny především proti civilnímu obyvatelstvu

Sdílet

Americký prezident schválil na základě doporučení amerického Kongresu dodávku tzv. kazetové munice na Ukrajinu. To s výkřiky nadšení přivítali i čeští politici jako T. Zechovský.

USA mají dlouhou historii nasazení tohoto druhu zbraní a tak si jí připomeňme.

Poprvé došlo k masivnímu nasazení kazatových bomb americkou armádou ve Vietnamu a okolních zemích Laosu a Kambodže. Jejich nasazení bylo oficiálně vydáváno jako boj proti jednotkám nepřítele, ale oběti byly hlavně z řad civilního obyvatelstva.

Další známé nasazení je z dob „humanitárního bombardování“ Srbska, kde kazetové bomby použily i jednotky Velké Británie a Nizozemí. Oběti byly opět především z řad civilistů. Novější epizodou je použití těchto zbraní ukrajinskou armádou v roce 2015 na Donbase a v Luhansku v rámci snah o likvidaci ruského obyvatelstva v Novorusku. Již tehdy dodávaly tyto zbraně ukrajinské armádě potajnu americké tajné služby a ty řídila jejich nasazení proti civilistům (de facto stále ještě ukrajinským občanům).

Ano, tyto zbraně opět budou použity k zabíjení především civilistů. Při současném typu konfliktů, kde chybí dislokace velkých jednotek, nejsou vhodné a to dokonce ani pro zatím neúspěšnou ukrajinskou ofenzívu, která krachuje především kvůli nedostatku ukrajinských vojáků a ruskému dělostřelectvu a letectvu. Proti těm jsou kazetové bomby zcela k ničemu. V USA tohle dobře ví, jim jde o vyčištění Novoruska od původních obyvatel a k tomu se tahle zbraň hodí skvěle! Koho tam plánují nastěhovat místo Rusů?


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *