Nejstarší polská univerzita přechází na on-line výuku. Nemá peníze na topení. Polská vláda má dost peněz na válku na Ukrajině, pro ukrajinské uprchlíky, ale pro vlastní studenty- budoucí elitu národa nikoliv. Dopadnou čeští studenti stejně?

Sdílet

Nejstarší polská Jagelonská univerzita v Krakově přechází s okamžitou platností na on-line výuku studentů. Důvodem je nárůst cen energií o 700%. Loni platila univerzita za energie 27 mil. zlotých, letos by to bylo při stejné spotřebě 182 mil. zlotých (asi 37.7 mil EUR) a na to univerzita nemá peníze. Vláda žádnou pomoc vysokým školám nechystá a tak lze předpokládat, že časem podobné řešení přijme většina polských vysokých škol.

To ostře kontrastuje s postojem polské vlády k výdajům na válku na Ukrajině. V zemi je hlavní logistické centrum na dodávky západních zbraní na Ukrajinu, na Ukrajině již podle mnoha svědectví působí jednotky regulérní polské armády a v zemi jsou štědrým sociálním systémem vyživovány 4 mil. ukrajinských válečných uprchlíků. V zemi je uměle udržována protiruská hysterie na nejvyšším stupni a vládní propaganda připravuje zemi na otevřené zapojení Polska do konfliktu s Ruskem. Polsko na konflikt masivně zbrojí a americké zbrojovky si mnou ruce.

Polsko se dobrovolně odstřihlo od levného ruského plynu a ropy a začalo ruskou ropu a plyn nakupovat přes západní prostředníky a ceny energií tak vyletěly strmě vzhůru. Rostou i ceny potravin a základních potřeb. Mnoho polských rodin se začíná dostávat do složité ekonomické situace a bídy.

Vláda tak s ledovým klidem obětuje budoucí elitu národa, aby mohla vést válku, která nutně musí skončit zničením Polska.

Podobný osud čeká i české vysoké ( později i střední a základní) školy. Ty také čelí enormním nákladům na energie a vláda „Ukrajince“ Fialy neprojevuje o řešení situace nejmenší zájem.

Zdá se jako by ukrajinská krize byla po korona plandemii dalším plánovaným hřebíkem do rakve polského a českého národa. Bez vzdělaných národních elit nemá národ budoucnost.

P. Fiala a lidé kolem něj, byť univerzitní profesor (pavědy zvané politologie), nemají pro české vysokoškoláky a jejich rodiny ani špetku empatie. Čím to je? Mentalitou, původem?

Hlavni politický program „českých“ politických elit

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *