Holocaust business „po česku“. Známý „český“ fotograf si vymyslel pobyt v koncentračním táboře

Sdílet

Fotograf J. Saudek si léta pěstoval image oběti nacistického holocaustu, že jako dítě byl v nacistickém koncentračním táboře kvůli svému židovskému původu. Naštěstí prý přežil. To mu vytvořilo auru toho „co trpěl za holocaustu“, Pak už si nikdo netroufl kritizovat jeho práci či životní postoje, protože přece byl obětí nacistické totality a takové lidi si „slušný“ člověk netroufne kritizovat! Naopak takovým chudákům přece musíme pomáhat a protěžovat je, když měli tak strašlivý zážitek z dětství. Po čase se začaly objevovat jisté pochybnosti, zda J. Saudek skutečně v koncentráku byl. J. Saudek se obrnil mlčením. Pravdou je, že pátrání po pravdě nebylo nijak aktivní až do roku 2014-5. Opět zafungovala „komunitní solidarita“ v rámci židovské menšiny a podvědomý strach nežidovských badatelů, aby nebyli obviněni z „nenávisti a antisemitismu“. Navíc od roku 2000 bylo zpochybňování holocaustu a de facto každé kritiky Židů obecně v Česku trestným činem (onen neslavně proslulý paragraf navrhla a prosadila dvojice poslanců ODS M. Benda a J. Payne – oba údajně židovského původu. Poznámka redakce)

Zapomenout nemůžeme ani na vnucený pocit viny, „holocaust je vina i nás všech“, který v podvědomí Evropanů vytvořil pocit, že ty „chudáky“ nemůžeme přece za nic kritizovat. Vždyť Židé měli tak strašlivý osud. To se týkalo i jeho image „světového fotografa“. Třebaže vždy byl pouze provinčním umělcem a jeho image „věhlasného“ fotografa vytvořili jeho kumpáni z medií a místních uměleckých kruhů. Když ho při jedné z návštěv ČR kritizoval jiný židovský fotograf Helmut Newton (zemřel v roce 2004 zde v USA), že jeho práce jsou „nic moc“, byl to pro všechny velký šok.

Jenže v roce 2015 J. Saudek pod tíhou důkazů musel přiznat, že nikdy v koncentračním táboře nebyl. Prý si vše vymyslela media. Vše se nenápadně objevilo v mediích a pak zapadlo.

Nutno podotknout, že o celé věci musel vědět jeho bratr K. Saudek, ale i on pomáhal krýt bratrovu vymyšlenou historii o „oběti holocaustu“ a o celé věci mlčel. Tohle je v židovské komunitě časté, že ruka ruku myje a pomáhají si navzájem krýt nejrůznější prohřešky a lumpárny. Tady v Americe to je možná dokonce ještě horší. Rozdíl je, že v USA nikoho zatím úřady nezavřou za veřejnou kritiku Židů. To v Česku a na Slovensku by ho bohužel čekalo okamžité politicky motivované trestní stíhání a předem rozhodnutý trest. Kritizovat „vyvolenou“ menšinu se nesmí. Lidé jako A. B. Bartoš (předseda malé politické strany Národní demokracie) by mohli vyprávět a mnozí další s ním.

Jaký byl a je J. Saudek skutečně umělec by asi měl posoudit nezávislý kritik, ale takový se v současné době v Česku nenajde. Buď drží basu, nebo se bojí. Přitom Saudkovo umění je často plné vulgarit a perverzních erotických snímků. Je to umění, nebo perverzní pornografie? Takovou otázku si nikdy „překvapivě“ veřejně neklade. Byl by stejně hájen, kdyby nebyl Žid? Odpověď asi všichni znáte.

M. Donák, Texas, USA


Sdílet

One Reply to “Holocaust business „po česku“. Známý „český“ fotograf si vymyslel pobyt v koncentračním táboře”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *