„Hrozí prázdné supermarkety“, varují němečtí výrobci potravin. Krize ale teprve začíná

Sdílet

Němečtí výrobci mraženého a čerstvého zboží se obrátili varovným dopisem na německého předsedu vlády Scholze (soc. dem), ministra průmyslu Habecka (Zelení) a ministra pro výživu Cem Ozdemira (Zelení). Kvůli extrémně drahým energií se řada z nich ocitla v insolvenci a hrozí jim krach a tedy zastavení výroby a dodávek běžných denních potravin do obchodů po celém Německu. Jedná se o největší krizi v potravinářském průmyslu od konce druhé světové války.

Stejný problém ale mají i logistická centra, kde se mražené potraviny skladují. I zde je spotřeba energií vysoká a hrozí jejich uzavření. To by v konečném důsledku znamenalo rozpad dodavatelského řetězce a v obchodech by zůstaly prázdné regály. Podle výrobců je to nepříliš vzdálená realita.

Německé domácnosti již pociťují tvrdě vysoké účty za energie a reagovaly na to prudkým poklesem výdajů. Jenže to okamžitě vyvolalo prudký pokles ekonomiky, který je navíc provázený vysokou inflací. Do toho se jim „německé“ elity posmívají, jak se mají uskromnit. To vše v souběhu s eko hysterii, která prezentuje člověka jako největšího nepřítele planety.

Podobná krize hrozí i v ČR. I tady se místní vláda orientuje otevřeně protičesky, díky jejímu personálnímu složení vlastně není ani divu. Nechají jí Češi u moci?


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *