Petrodolar jde stejnou cestou jako celá západní společnost

Sdílet

Jako blesk z čistého nebe působí zpráva, že Saudská Arábie chce vstoupit do BRICS (hospodářského uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky). BRICS podmiňuje členství tím, že účastníci budou přijímat platby za komodity v různých měnách. Ropa už nebude obchodovaná jen za dolar. Největší vývozce ropy na světě takto ukončuje panství dolaru. S petrodolarem pravděpodobně padne i dolar samotný. Není to až příliš jednoduché? Kvůli petrodolaru bylo v různých válkách zavražděno miliony lidí. Najednou jakoby nic. O osudu dolaru se rozhoduje prostým rozhodnutím monarchy. Jak něco podobného vysvětlit?

Kolem současné ekonomické krize se objevuje řada alternativních teorií o původu krize a kdo na ní chce vydělat. Někteří alternativní autoři přisuzují velký vliv židovské globální elitě

Dolarový systém je zlodějská záležitost, která nemá v dějinách lidstva obdobu. Založením centrální banky USA v roce 1913 došlo k nevídanému rozkvětu finanční oligarchie. FED se tváří jako federální banka, ale instituce je vlastněná americkými bankami, potažmo bankéři. Dohody z Brettonwoodu v roce 1944 založily mezinárodní systém pevných směnných kurzů. Dolar se stal krycí měnou. V podstatě došlo k tomu, že skupina finančníků (západní oligarchové) opanovala měny zúčastněných států ve svůj prospěch.

Není třeba, aby některý stát byl převálcován tanky velmoci. Stačí vstoupit do dolarové zóny. Rozběhne se kolotoč nekonečných půjček a inflace. FED vytváří v kooperaci s komerčními bankami peníze z ničeho. Tyto peníze pak tvoří dluh států a dalších institucí. Spolu s množství vytištěných dolarů se generuje i světová inflace. Stoupají ceny základních potravin, díky čemuž vidíme hladomory v jednadvacátém století. Peníze se po kolečku vracejí ke svým pánům. Po znehodnocení statků jsou tyto statky celosvětově vykupovány. Výrobní korporace jsou vlastněny dolarovými institucemi stejně jako suroviny a půda.

Dolarový systém představuje pyramidové schéma ( pyramidová hra nebo letadlo). Každý účastník této hry musí dát poplatek. Nejvíce bohatnou ti, kteří jsou na vrcholu pyramidy. Čím se jde níž, tím se víc platí a méně vydělává. Model je udržitelný jen do té doby, dokud na něm chce spolupracovat dostatečné množství účastníků. Ve chvíli, kdy začne jisté množství odmítat top produkt organizátorů pyramidové hry (v našem případě dolar), letadlo spadne. Zůstanou jen boháči a okradení.

V roce 1971 končí fixace dolaru na zlato a stříbro (do té doby garantoval FED prodej cenných kovů v neměnném poměru). Dolarový magnáti dostali skvělý nápad. Zatímco bez zlata se mnozí obejdou, energie jsou životně důležité. Země OPEC (sdružení zemí vyvážejících ropu) byly přinuceny, aby ropu na mezinárodních trzích obchodovaly jen v dolarech (dolar vydělaný prodejem ropy se nazývá petrodolar). Země bez vlastní těžební produkce musí ropu kupovat na hlavních ropných burzách. Jak to mají dělat, když netisknou dolar? Ano, musí si půjčit v USA, nebo prodávat další zboží v nevýhodném poměru k vlastní měně. Neználkům lze připomenout, že mezinárodní ropné burzy jsou stejně férový podnik, jako Lipská burza obchodující elektřinu.

Saudská Arábie představuje v projektu petrodolaru zcela klíčového hráče. Od amerických oligarchů dostala dynastie Saúdů nabídku, kterou nelze odmítnout. Vládnoucí dynastie v Saúdské Arábii se posunula směrem k vrcholu pyramidy. Pohádkové bohatství nešlo odmítnout. Proč nyní Saudská Arábie z projektu couvá? Došly dolary? USA už nedodávají zbraně? Jistě ne, pes může být zakopaný jinde.

V sedmdesátých letech, když vznikaly dohody na pozadí petrodolaru, každý západní země obdivoval. Šlo o bohaté a svobodné země. Každý tam chtěl žít. ‚Demokracie‘ ještě nepřešla do své degenerační fáze. Nová levice správně identifikovala, že na západě žádná demokracie není. Vládl bílý muž, křesťan. Měl obsazeny všechny instituce, to rozhodovalo o základním směřování společnosti i volbě politiků. Během relativně krátké doby došlo k radikálnímu obratu. Západ začal chudnou díky drancování ze strany západních finančních oligarchů. Nová levice kompletně zlikvidovala moc bílého muže (podle slovníku levičáků jde o fašistu). Dnes již západní země nikdo neobdivuje. Naopak, každý se dnes západu v tomto smyslu štítí.

Lesk západu náleží minulosti. Šíří se bída a nesvoboda. Kdysi obdivované předávání filmových Oskarů dnes končí u afrického fackování a přehlídky deviací. Vedoucí liberálně demokratičtí politici jsou debilové nebo klauni. Nikoho jiný už nemůže být na západě zvolen do mocenské funkce. Je možné, že saudsko-arabský princ se Bidena štítí? Tento dementní stařec byl zvolen zdebilizovanou americkou společností na pokyn masmédií. Klidně si mohli vybrat libovolného chovance psychiatrické léčebny. Jistě by prošel. Svět vidí, že Západ se noří do výkalů. Teokratický monarcha si nechtěl s tím západním póvlem ani podat ruku. Proč by se tedy měl dále podílet na petrodolarové lumpárně?

V.S.


Sdílet

One Reply to “Petrodolar jde stejnou cestou jako celá západní společnost”

  1. “ Stačí vstoupit do dolarové zóny. Rozběhne se kolotoč nekonečných půjček a inflace. FED vytváří v kooperaci s komerčními bankami peníze z ničeho. “
    Je to trochu jinak, vyroba obeziva z ridkeho prdu nezavisi na nejakem petrodolaru, je to nasledek likvidace zlateho standardu kterou vsechny staty provedly vetsinou za ucelem financovani valek,
    1. i 2. pripadne pod tlakem krizove situace. Jinymi slovy, vsechny nekryte meny jsou pouze hajzlpapir ktery postupem casu dosahne opet sve nulove hodnoty. Podstatou Bretton woods dohod bylo povinne vyrovnanvani deficitu obchodni bilance fyzickym zlatem, staty tedy nenakupovaly v USA zlato jen tak z nalady, pouze pri dosazeni urcite vyse deficitu pozadovaly vyrovnani ve zlate. Byl to pouze zbytek zlateho kryti, pro privaty a firmy byla smenitelnost za zlato zrusena uz davno pred tim. Ostatne zlaty standard jak byl v USA praktikovan byla fraska ktera nemohla fungovat, zafixovat cenu zlata na urcity pocet dolaru jehoz vysi si nejaky magor vycucal z prstu byla pitomost. Skutecny zlaty standard nesmi mit na bankovce nominalni hodnotu te ktere meny, nybrz vahu zlata jakou bankovka reprezentuje a za kterou je smenitelna, napr. 1 g.Nixon odstoupenim dohod 1971 prakticky priznal bankrot a udelal to predevsim protoze potreboval financovat valku ve Vietnamu. V tom okamziku ovsem petrodolar ztratil veskere opodstatneni protoze kurs zlata uz nebyl fixovan a fluktuoval. Drzeni $ rezerv za ucelem nakupu ropy uz nebylo potreba, jednoduse protoze vzhledem k dennim obratum na forexu v objemu nekolika bilionu trva smena deviz za dolar par vterin. Duvodem proc staty drzely dolarove rezervy byly vylucne prebytky obchodni bilance, dolary utrzene za zbozi dovezene do USA nabyly objemu ktere nebylo mozne investovat jinde nezli do trhu US Treasury bonds. Jediny nasledek ktery by prechod Saudu na jinou menu mel je mensi mnozstvi dolaru k nakupu US dluhopisu. Duvod proc si to svetova ekonomika masti do kanalu je predevsim giganticka neudrzitelna kreditni bublina nasobena bilionovymi objemem derivatu, predevsim na eurodolarmarktu. Postihne to samozrejme vsechny, trh si proste po 109 let trvajici padelani obeziva kryti meny vynuti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *